Belastingdienst wil van meer verhuurbedrijven gegevens ontvangen

Laatste update 04 januari 2018 Leestijd: 3 min

De Belastingdienst gaat in januari meer verhuurbedrijven met leaseactiviteiten verplichten om gegevens aan te leveren. Het afgelopen halfjaar heeft een deel van de verhuurbedrijven deze verplichting al opgelegd gekregen. De Belastingdienst wil de groep nu uitbreiden. BOVAG let scherp op de uitvoering en zorgt dat de regeldruk voor zijn leden zo laag mogelijk blijft.

Sinds april 2017 zijn aangeschreven verhuurbedrijven verplicht ieder kwartaal gegevens aan te leveren aan de Belastingdienst. Het gaat om verhuurbedrijven die in de omschrijving bij de KvK ook leasing als activiteit hebben opgenomen. De opgevraagde gegevens worden door de Belastingdienst gebruikt voor de toezichthoudende taken.
BOVAG is vanaf het begin van deze verplichting betrokken geweest en heeft er mede voor gezorgd dat het aanleveren van de gegevens zo soepel mogelijk kan gebeuren, zonder een grote druk op het bedrijf te leggen. Zo is er voor deze wettelijke verplichting geen maandelijkse aangifte, maar een aangifte per kwartaal afgesproken. Ook hoeven niet alle verhuringen te worden opgegeven maar alleen die van 30 dagen of langer. Ook voertuigen uit de handelsvoorraad hoeven niet te worden opgegeven.

Om welke auto's gaat het?

Het gaat om Nederlands gekentekende auto’s (waaronder bestelauto’s) waarvan het verhuurbedrijf juridisch eigenaar is (geweest) of beheersactiviteiten voor uitvoert of heeft uitgevoerd. Het voertuig is voor een periode van 30 dagen of langer ter beschikking gesteld aan een derde. Het gaat dus uitdrukkelijk niet om voertuigen die in de handelsvoorraad zijn opgenomen.

Welke gegevens moeten worden opgegeven?

  • Het kvk nummer van het verhuurbedrijf dat de gegevens aanlevert
  • Het kenteken van het voertuig
  • De begin- en einddatum van de periode van juridisch eigenaarschap of de beheersactiviteiten door de aanleverende verhuurmaataschappij
  • Het kvk nummer van de huurder/lessee/juridisch aansprakelijke
  • RSIN (rechtspersonen samenwerkingsverbanden informatie nummer) van huurder/ lessee/ juridisch aansprakelijke
  • De NAW gegevens van huurder/ lessee/ juridisch aansprakelijke

De Belastingdienst stelt eisen aan de bestanden die zij binnenkrijgen. Hiervoor zijn afspraken gemaakt met diverse in de branche gebruikte softwareprogramma’s. Voor degenen die geen gebruik maken van een dergelijk programma heeft de Belastingdienst ook een sjabloon beschikbaar. De bestanden dienen te worden aangeleverd voor de 15e dag volgende op het kwartaal, dus 15 januari, 15 april, 15 juli en 15 oktober.

Wanneer meedoen?

De verhuurbedrijven die het betreft ontvangen in januari een brief van de Belastingdienst. Wordt u aangeschreven, maar heeft u geen voertuigen die vallen onder de aangifteplicht of heeft u geen leaseactiviteiten meer, dan adviseren wij u direct contact op te nemen met de Belastingdienst en dit kenbaar te maken.

De Belastingdienst is op werkdagen tussen 9.00 uur en 16.00 uur bereikbaar voor vragen onder (0800) 022 70 65, mailen kan ook: gegevensuitwisseling@belastingdienst.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring