Verkoop Euro2 en Euro3 vanaf 1 januari 2018 verboden?

Laatste update 05 mei 2017 Leestijd: 3 min

Vanaf 1 januari 2018 is de verkoop van nieuwe Euro2- en Euro3-brom- en snorfietsen hoogstwaarschijnlijk verboden. Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu bij nader inzien afziet van een restantvoorraadregeling bij de invoering van Euro4-eisen voor brom- en snorfietsen.

Scooterbedrijven die geen risico willen lopen om met onverkoopbare voorraad te blijven zitten, doen er goed aan hun voorraad nieuwe Euro2- en Euro3-modellen zo spoedig mogelijk en uiterlijk eind van dit jaar uitverkocht te hebben. Vanaf 1 januari 2018 mogen hoogstwaarschijnlijk alleen nog Euro4-scooters verkocht worden. Let wel: dat geldt ook in de rest van Europa, dus exporteren heeft geen zin. Voor tweedehands Euro2- en Euro3-modellen geldt dat deze na 1 januari nog wel verkocht mogen worden.

Niet bestellen


Een tweede advies is om terughoudend  te zijn als het gaat om nieuwe bestellingen van Euro2- en Euro3-modellen. Vanaf 1 januari 2018 mogen nieuwe Euro2- en Euro3-scooters immers niet meer worden verkocht. Koop dus alleen in waar u gegarandeerd afzet voor hebt. Let er bij uw voorraadbeheer ook op dat nog niet alle importeurs voldoende nieuwe Euro4-modellen kunnen aanbieden. Wilt u voldoende keuze voor uw klant, overleg met de importeur en maak dan een hele goede afweging in uw bestellingen.

Green Deal


Branche en politiek hebben ruim een jaar heel hard gewerkt aan een zogenaamde Green Deal waarin zou worden afgesproken dat enerzijds de levering van nieuwe Euro2 en Euro3 tweetaktbrom- en snorfietsen aan winkels eerder dan wettelijk verplicht gestaakt wordt en anderzijds dat de branche extra de tijd krijgt om de bestaande winkelvoorraad voor Euro2 en Euro3 viertaktbrom- en snorfietsen uit te verkopen. BOVAG heeft signalen gekregen dat die Green Deal niet doorgaat. BOVAG heeft, samen met RAI Vereniging, een afspraak aangevraagd op het ministerie van Infrastructuur en Milieu om opheldering te vragen en onze teleurstelling uit te spreken over ruim een jaar van intensieve onderhandeling. Omdat de gevolgen voor de branche heel groot zijn als de Green Deal inderdaad niet doorgaat, heeft BOVAG ervoor gekozen zijn GT-leden reeds nu te informeren en te waarschuwen.

Vragen?


Heeft u vragen over de Euro-emissieregels, de Green Deal of de BOVAG-lobby, bel dan met BOVAG Ledenadvies: (030) 659 53 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring