Verkeersveiligheid daalt en moet dus snel beter

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Een brede samenwerking van 32 organisaties roept de Tweede Kamer en het nieuw te vormen kabinet op van verkeersveiligheid een nationale prioriteit te maken. In het zogeheten Verkeersveiligheidsmanifest staan ambities en voorstellen van de organisaties voor een betere verkeersveiligheid.

De 32 organisaties, onder aanvoering van ANWB, SWOV – Instituut voor Wetenschappelijk Verkeersveiligheidsonderzoek, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en het Verbond van Verzekeraars, signaleren dat de verkeersveiligheid achteruit gaat. Waar Nederland jarenlang zich in de top drie van meest verkeersveilige landen mocht rekenen, staat Nederland nu op een negende plek.
Volgens de betrokken organisaties kan het aantal verkeersslachtoffers niet met één maatregel worden teruggebracht. Alleen een combinatie van degelijke infrastructuur, veilige voertuigen en goed gedrag helpt het aantal doden, gewonden en schadegevallen terug te dringen. Beter benutten van kennis en innovatie zijn nodig, evenals effectievere handhaving en betere registratie en monitoring. Overheid en organisaties moeten beter samenwerken.

Via een vijftal oplossingsrichtingen doet de coalitie eensgezind tientallen aanbevelingen waarvan BOVAG de noodzaak onderschrijft. Denk hierbij aan een periodieke inspectie van alle gekentekende voertuigen (bredere APK), een betere registratie van ongevallen en het inzetten van voertuigtelematica bij het analyseren van ongelukken

Het Verkeersveiligheidsmanifest is afgelopen woensdag door de 32 ondertekenaars overhandigd aan vertegenwoordigers van de partijen in de Tweede Kamer. 

Download hier het manifest.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring