Alliantie dringt bij informateur aan op mobiliteitsakkoord

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

De Mobiliteitsalliantie heeft in een brief aan informateur Edith Schippers aangedrongen om binnen een jaar te komen tot een mobiliteitsakkoord met het nieuwe kabinet. De alliantie, waar BOVAG onderdeel van uitmaakt, pleit voor een extra investeringsbudget van tenminste €1 miljard.

Nederland wordt geconfronteerd met een groeiend mobiliteitsprobleem. Alleen al tot 2021 neemt bijvoorbeeld de verstopping van het wegennet met 38 procent toe en daarmee ook het reistijdverlies. Een integrale visie op en de aanpak van mobiliteitsuitdagingen in Nederland is nu noodzakelijk volgens de alliantie. Zowel onderling in de mobiliteitssector als samen met het nieuwe kabinet. 

Betalen naar gebruik

De Mobiliteitsalliantie wil afspraken maken met het nieuwe kabinet om knelpunten op te lossen en kansen te benutten voor weg, water en spoor. Zij bieden het kabinet vijf bouwstenen aan, concrete voorstellen en maatregelen om mobiliteit slimmer, groener, flexibeler en veiliger te maken. Een onderdeel van de vijf bouwstenen is een nieuwe 'Wet- en regelgeving en fiscaliteit'. Daarin is ruimte voor het experimenteren met betalen naar gebruik en worden de fietsaanschaf en -gebruik fiscaal gestimuleerd. 

Verkiezingsdebat

Zeventien fiets-, auto-, transport-, OV- en (zakelijke) reizigersorganisaties, waaronder BOVAG, vormen samen de Mobiliteitsalliantie. Het collectief organiseerde in maart een verkiezingsdebat, waarin de (kandidaat-)Kamerleden aan de hand van stellingen met elkaar in gesprek gingen. Tijdens dit debat schaarden VVD, Groen Links, D66, Partij van de Arbeid, SP en CDA zich al achter de oproep om met een Mobiliteitsakkoord tot een integrale aanpak op het gebied van mobiliteit te komen.

Download hier de brief van de Mobiliteitsalliantie >>

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring