RODI 2016: fietsbedrijven maken zich zorgen over winstgevendheid en marges

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Fietsdealers zijn in 2016 iets minder positief over hun relatie met de fabrikant dan vorig jaar. Dat blijkt uit het Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) 2016. Gemiddeld scoren de merken in 2016 een 6,8, dat is een tiende lager dan in 2015. Koga wordt door dealers als hoogst gewaardeerd met een 7,6.

Uit het RODI blijkt tevens dat fietsbedrijven zich steeds meer zorgen maken over hun winstgevendheid en de krimpende marges. Ook zijn ze niet te spreken over de afhandeling van garantiewerk en de mate van inbreng in beslissingen en veranderingen van de fabrikant. Kortom: de samenwerking dealer-fabrikant laat volgens de respondenten nog heel wat te wensen over.

Bestel- en leverprocedure verbetert

Dealers zagen ook verbeteringen in de samenwerking met de fabrikanten. De waardering voor de levertijd van fabrikanten (+ 1,9 rapportcijferpunt), de informatievoorziening over leveringsstatus (+1,1 rapportcijferpunt) en de bestelprocedure (+0,5 rapportcijferpunt) steeg het meest.

Giant grootste stijger

Verder is het opvallend dat Giant door dealers dit jaar veel beter wordt beoordeeld. Vorig jaar scoorde het merk een 7,1, dit jaar steeg die waardering met +0,4 punt naar een 7,5.

Rangorde rapportcijfers

(op één decimaal en alfabetische volgorde)
Rodi-rapportcijfers-2016-fiets-(2).png

Dealeradviesboek

> Lees alle resultaten van RODI 2016 in Dealeradviesboek 2016

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring