Conjunctuurpeiling: vertrouwen bromfietsbedrijven daalt

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Bromfietsbedrijven waren in het eerste halfjaar van 2016 positiever over de omzetontwikkelingen dan in de voorgaande halfjaren. Toch is het ondernemersvertrouwen voor het komende half jaar iets gedaald, zo blijkt uit de BOVAG Conjunctuurpeiling.

De helft van de ondervraagde bedrijven rapporteerde het afgelopen half jaar een stijging van de omzet ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015. Over het tweede halfjaar van 2016 zijn bromfiets-bedrijven minder positief gestemd.

Aan de positieve ontwikkeling van de totale omzet lijkt vooral de salesomzet debet. Bij 42% van de bromfietsbedrijven nam deze toe. Ook de omzet op aftersales groeide bij 25% van de ondervraagde bromfietsbedrijven. De groei in salesomzet kwam voornamelijk uit snorfietsen, want volgens cijfers van het RDC steeg het aantal verkochte nieuwe (+6%) en gebruikte snorfietsen (+3,4%) in de eerste helft van 2016 ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015. De verkopen van nieuwe (-0,6%) en gebruikte bromfietsen (-2,7%) daarentegen daalden het afgelopen halfjaar licht.

Minder winst
De ontwikkeling van de winstgevendheid is verslechterd ten opzichte van het vorige halfjaar. Zo zag in de eerste helft van 2016 31% van de bedrijven de winstgevendheid toenemen, in dezelfde periode een jaar eerder zag 50% zijn winst nog groeien.

Vertrouwen daalt
De verwachtingen van bromfietsbedrijven zijn iets minder positief voor de tweede helft van dit jaar. Zo verwacht slechts 25% een toename van de totale omzet en 13% een afname. En ook over de orderportefeuille zijn de voorspellingen van bromfietsbedrijven minder positief. Dit heeft dan ook zijn weerslag op het ondernemersvertrouwen dat met twee punten gedaald is tot +11 ten opzichte van de tweede helft van 2015.

Aan de BOVAG Conjunctuurpeiling deden 947 BOVAG-bedrijven mee, waaronder 16 bromfietsbedrijven.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring