Conjunctuurpeiling: Rijscholen opnieuw positief gestemd over toekomst

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Voor het zesde halfjaar op rij zagen rijscholen de resultaten verbeteren. Het ondernemersvertrouwen onder rijscholen is tot een nieuwe recordhoogte gestegen en ook voor de tweede helft van dit jaar zijn de verwachtingen positief. Dit blijkt uit de conjunctuurpeiling van BOVAG over het eerste halfjaar van 2016.

De totale omzet is in de eerste helft van 2016 bij 47% van de rijscholen toegenomen en bij 11% afgenomen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015. De ontwikkeling van de winstgevendheid laat een vrijwel vergelijkbaar beeld zien. Van de ondervraagde rijscholen zag 45% de winst toenemen en 9% afnemen in het eerste halfjaar van 2016 ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015.

Meer eerste examens

De positieve ontwikkeling in het eerste halfjaar van 2016 is (mede) het gevolg van een toename van het aantal eerste examens. Het totaal aantal eerste examens groeide met 6,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Bij alle lescategorieën was er sprake van een groei van het aantal eerste examens. In de categorieën D (+58,1%) en AVD (+17%) groeide het aantal eerste examens het hardst. Het aantal eerste examens in categorie B nam met 3,5% toe. De gemiddelde lesprijzen zijn voor het derde halfjaar op rij licht gedaald: -0,3% ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015.

De positieve marktontwikkeling van de afgelopen 1,5 jaar heeft er verder voor gezorgd, dat rijscholen meer behoefte hebben aan personeel. Zo nam in de eerste helft van 2016 bij respectievelijk 47% en 59% van de rijscholen het aantal medewerkers en aantal vacatures toe ten opzichte van dezelfde periode in 2015. En ook voor de tweede helft van 2016 waren rijscholen overwegend positief, wat geresulteerd heeft in een nieuwe recordhoogte van het ondernemersvertrouwen.

Aan de BOVAG Conjunctuurpeiling hebben 947 bedrijven deelgenomen, waaronder 103 rijscholen.


 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring