Conjunctuurpeiling: motorbedrijven zijn stabiel positief over toekomst

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Motorbedrijven zijn even positief over hun resultaten in de eerste zes maanden van 2016 als in dezelfde periode vorig jaar. Het ondernemersvertrouwen is dan ook stabiel. Dit blijkt uit de conjunctuurpeiling van BOVAG over het eerste halfjaar van 2016.

De totale omzet is in het eerste halfjaar van 2016 bij 65% van de motorbedrijven toegenomen en bij 22% afgenomen ten opzichte van de eerste zes maanden van 2015. Verder rapporteerde 52% van de motorbedrijven een toename van de winstgevendheid en 29% een afname.
Motorbedrijven waren het afgelopen half jaar positiever gestemd over de omzet sales en orderportefeuille verkoop nieuw dan over de ontwikkeling van de after salesomzet. Zo was bij 61% en 50% van de ondervraagde motorbedrijven het afgelopen halfjaar sprake van een toename van respectievelijk de orderportefeuille verkoop nieuw en de salesomzet. Bij 25% daalde de salesomzet en bij 6% de waarde van de orderportefeuille ten opzichte van de eerste helft van 2015. Volgens het RDC werden er in het eerste halfjaar van 2016 meer nieuwe (+11,7%) en gebruikte motorfietsen (+1,0%) verkocht dan in de eerste zes maanden van 2015. De aftersalesomzet nam in de eerste helft van 2016 bij 37% van de bedrijven toe en 32% af ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

Optimistisch
Het ondernemersvertrouwen, dat de verwachtingen ten aanzien van de prestaties in de komende zes maanden meet, staat op +18. Dit betekent dat motorbedrijven even optimistisch zijn over de komende zes maanden als in de tweede helft van 2015. Christa Grootveld, branchemanager BOVAG Gemotoriseerde Tweewielerbedrijven, onderschrijft dit beeld: “Een langzaam groeiend consumentenvertrouwen én de verkooppieken van nieuwe motorfietsen in februari en mei geeft de ondernemers weer wat meer vertrouwen. Het mooie septemberweer en de huidige drukte in showroom en werkplaats zorgen voor een positieve boost in de branche.”

Aan de BOVAG Conjunctuurpeiling hebben 947 BOVAG-bedrijven deelgenomen, waaronder 23 motorbedrijven.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring