ANWB: Lane Assist nog niet optimaal

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Na een praktijktest met verschillende automerken en een enquête onder ongeveer 100 automobilisten (ANWB-leden) die ervaring hebben met rijbaanondersteuningssystemen (Lane Assist) komen Royal HaskoningDHV en de ANWB tot de conclusie dat de systemen nog niet altijd goed werken.

Uit de praktijktests van de ANWB blijkt dat markeringen op de wegen door de systemen niet altijd herkend worden. Dit heeft vaak te maken met een verminderde zichtbaarheid ervan. Daardoor werken de systemen niet altijd naar behoren en wordt de gebruiker niet optimaal ondersteund. Dat de bestuurder de feedback van het systeem niet altijd kan vertrouwen en de informatie op het dashboard vaker moeten checken, kan hem bovendien afleiden. Daar komt bij dat uit de enquête blijkt dat gebruikers juist geneigd zijn de werking van de systemen te overschatten. Alles bij elkaar geeft dit risico’s voor de verkeersveiligheid. Dit is jammer, want Lane Assist kan een waardevol hulpmiddel zijn, stelt de ANWB.
 
Voorlichting
De voorlichting over de werking van de systemen vanuit de dealer en de fabrikant moet beter, vindt de ANWB. Bestuurders krijgen volgens de bond onvoldoende informatie over de voordelen en beperkingen. In het onderzoek geeft de helft van de respondenten aan het systeem zonder enige voorkennis te gebruiken. Vooral de leaserijders laten zich slecht voorlichten.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring