BOVAG roept overheid op tot behoud opleidingsfondsen

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Een coalitie van BOVAG, FME, Koninklijke Metaalunie en UNETO-VNI roept gezamenlijk in een brief de Tweede Kamer op om de sectoropleidingsfondsen in tact te houden. Zeker nu de markt aantrekt en het tekort aan vakbekwaam personeel toeneemt, zijn de fondsen een onmisbare factor in de instroom en ontwikkeling van de branche.

Een aantal fracties in de Tweede Kamer heeft een voorstel gedaan voor één nationaal opleidingsfonds. Het geld dat anders naar de sectorfondsen gaat, zou dan aan individuele werknemers worden uitgekeerd via hun werkgever. BOVAG vreest voor de gevolgen van dit voorstel. Uit onderzoek en ervaring blijkt namelijk dat wanneer werknemers alleen een opleidingsbudget krijgen, ze nauwelijks gebruik maken van na- en bijscholingsmogelijkheden. Bertho Eckhardt, algemeen voorzitter van BOVAG: “Sectoropleidingsfondsen spelen een belangrijke rol in het in beweging brengen van werkgevers en werknemers. Door advies en loopbaanbegeleiding helpen ze werknemers zich verder te ontwikkelen. Naast een grote branchekennis hebben ze een hecht regionaal netwerk en weten ze vraag en aanbod goed op elkaar aan te laten sluiten.”

Toekomst van de branche
Opleidingsfondsen zijn daarnaast essentieel voor de economische ontwikkeling van de branche. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar hoe de branche er in de toekomst uitziet en wat er nodig is op het gebied van kennis en personeel. Door de branchekennis van de opleidingsfondsen kan het nascholingsaanbod optimaal worden gestemd op de behoefte in de sector. 

De gezamenlijk brief is een startpunt voor de lobby van BOVAG voor het behoud van opleidingsfondsen. De mobiliteitsbranche kent twee fondsen: voor de motorvoertuigen en tweewielerbedrijven (OOMT) en voor tankstations en wasbedrijven (OOTW).

Op donderdag 27 oktober debatteert de Tweede Kamer met minister Asscher over het arbeidsmarktbeleid en de opleidingsfondsen.

Download de brief die de techniekbranches naar de Tweede Kamer hebben gestuurd >>

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring