Vergoeding ontslag langdurig zieke werknemer wordt gecompenseerd

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Op Prinsjesdag werd de maatregel al aangekondigd: er komt compensatie voor de transitievergoeding als er sprake is van langdurige ziekte. Het is een aanpassing van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) die op 1 juli 2015 inging. Minister Asscher heeft het wetsvoorstel inmiddels ingediend en de overige ministers zijn akkoord met het voorstel.

De regeling komt er omdat gebleken is dat de werkgever wel heel erg op kosten wordt gejaagd als voor een werknemer na langdurige arbeidsongeschiktheid (twee jaar) ook nog transitievergoeding moet worden betaald als deze uit dienst gaat.

Voor een medewerker die meer dan twee jaar ziek is en die niet meer op zijn of haar oude werkplek terug zal keren, mag ontslag aangevraagd worden. De medewerker houdt dan recht op een transitievergoeding. De werkgever wordt daarvoor grotendeels gecompenseerd uit de Awf-premies. Hier staat wel een verhoging van de uniforme Awf-premie tegenover.

Het is de bedoeling dat de compensatieregeling met terugwerkende kracht op 1 juli 2015 ingaat. Gezien in impact hiervan op (digitale) processen bij het UWV zal de maatregel niet op 1 januari 2018 ingaan, maar op 1 januari 2019.
 
Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring