Model Klokkenluidersregeling beschikbaar

Laatste update 21 augustus 2018 Leestijd: 2 min

De wet Huis voor klokkenluiders vereist dat bedrijven die meer dan 50 werknemers in dienst hebben een interne meldregeling voor maatschappelijke misstanden instellen. Een model voor deze regeling is vanaf nu beschikbaar.

Deze wet regelt de mogelijkheden en bescherming van werknemers die een misstand willen melden. Hij is op 1 juli 2016 ingegaan. BOVAG publiceerde al eerder hierover.

Een werknemer kan een melding doen als hij denkt dat er iets mis is in de organisatie waar hij werkt of heeft gewerkt. Hij kan ook een melding doen over een organisatie waarmee hij in aanraking is gekomen via zijn werk. De melder moet dan wel zelf iets weten of bemerkt hebben. De meldregeling houdt verder in dat medewerkers eerst de interne regeling volgen als ze een maatschappelijke misstand vermoeden, voordat ze een melding doen bij het Huis voor klokkenluiders.

Als u een klokkenluidersregeling instelt bent u als werkgever verplicht om iedereen die bij u werkt hierover schriftelijk of digitaal te informeren. Houd er ook rekening mee dat de ondernemingsraad (als deze is ingesteld) instemmingsrecht heeft op de interne meldregeling. Meer informatie over het instellen van een interne meldregeling is te vinden op de website van het adviespunt klokkenluiders.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring