Inhoudingen op minimumloon vanaf 2017 verboden

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

In de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is het verbod op inhoudingen op het minimumloon opgenomen. Vanaf 1 januari 2017 zijn verrekeningen en inhoudingen op het minimumloon verboden.

Uitzonderingen zijn nog wel mogelijk. De werknemer moet daar alleen wel toestemming voor geven met een schriftelijk volmacht. Kosten voor huisvesting (max. 25% van het minimumloon) of zorgverzekering (max. geschatte gemiddelde premie) kunnen dan wel ingehouden worden. Wel moet de huisvesting voldoen aan bepaalde vastgestelde kwaliteitsnormen en moet er voor inhouding van zorgkosten een kopie van de zorgpolis overlegd te worden. Naast deze inhoudingen zijn inhoudingen mogelijk voor nutsvoorzieningen, rioolheffing en waterschapsbelasting als het gaat om een werknemer met een arbeidsbeperking. De uitzonderingen hebben als doel (grote) schulden en de gevolgen daarvan te voorkomen. In BOVAGkrant 9 van dit jaar besteedde BOVAG aandacht aan werknemers en geldproblemen.


De Wet Aanpak Schijnconstructies is sinds 1 januari 2016 van kracht. Het onderdeel inhoudingen op het minimumloon werd uitgesteld en treedt dus pas op 1 januari 2017 in werking.

Heeft u nog vragen hierover? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring