Identiteitsfraude aan de orde van de dag

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Het bedrijfsleven is steeds vaker slachtoffer van identiteitsfraude. Dit blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. Er is in 2016 meer dan twee keer zo veel schade gemeld: tot en met september 961 keer voor een schadebedrag van € 1,7 miljoen.

Waarschijnlijk is het werkelijke schadebedrag veel hoger: niet iedereen meldt het uit angst voor reputatieschade of uit schaamte. Om andere bedrijven te behoeden voor deze vorm van fraude roept de Fraudehelpdesk op slachtoffers ervan hun ervaringen juist wél te melden. Andere bedrijven kunnen dan gewaarschuwd worden en dat maakt het oplichters weer lastiger om nieuwe slachtoffers te maken.
 
Voorkomen
Meestal komen identiteitsgegevens op straat te liggen via internet. Gegevens worden gehackt of onbedoeld gelekt, waardoor fraudeurs namens de organisatie kunnen handelen (kredieten aanvragen, aankopen doen, sociale media overnemen). Voorkomen kan door zorgvuldig met identiteitsgegevens om te gaan: laat geen (kopieën van) vertrouwelijke rapporten slingeren in vergaderzalen en onder kopieermachines, maar berg ze goed op in een afsluitbare kast of kluis en zorg dat kopieën onbruikbaar zijn door gevoelige informatie door te strepen. Zijn de documenten niet meer nodig, haal ze dan door een goede papierversnipperaar.
Naast papieren documenten veilig opbergen is het goed om te investeren in een helder en streng ict-beleid met regelmatige controles en goede vastlegging ervan. En zorg dat iedereen in het bedrijf zich bewust is van de risico’s. Medewerkers die veel met documenten werken waarin identiteitsgegevens staan, moeten weten dat ze te maken hebben met dit type documenten. Bespreek hoe ook zij de kans op identiteitsfraude kunnen minimaliseren.
 
Datalekken
Sinds begin 2016 is de Wet bescherming Persoonsgegevens aangescherpt met de plicht om datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Deze meldplicht heeft mede als doel (zakelijke) identiteitsfraude te voorkomen. Bedrijven die data lekken en dat niet melden kunnen een boete van € 810.000 krijgen. Meer over deze maatregel staat in het dossier Datalekken op het ledenportaal.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring