Fraude steekt de kop weer op: klik niet

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

BOVAG ontvangt verschillende meldingen en signalen dat verschillende manieren van fraude weer aan de orde van de dag zijn.

Check het dossier op het ledenportaal om te voorkomen dat u slachtoffer wordt en wat u moet doen als het u overkomt. Klik in elk geval niet op de links in verdachte e-mails, maar gooi ze weg.

E-mail geïnfecteerd met malware

Er worden weer met malware geïnfecteerde e-mail gesignaleerd. Dit keer eentje in de naam van PostNL met als onderwerp een gemiste levering. De link in het bericht bevat malware dat schadelijk is voor uw computer als u erop klikt. Niet klikken dus en het bericht meteen verwijderen.

Brievenbusfraude en domeinnamen op .eu

Naast benadering via valse e-mails werden bedrijven gebeld met een verkooppraatje over domeinnamen die eindigen op .eu. Er wordt verteld dat een andere partij uw domeinnaam met een .eu-extensie wil registreren. Trap er niet in en verbreek desnoods de verbinding.

Een wat minder directe vorm van fraude die weer werd gesignaleerd, is het onderscheppen van facturen uit de brievenbus. Op facturen worden de betalingsgegevens aangepast en de brief gaat terug in de brievenbus. De nietsvermoedende klant betaalt de factuur, maar maakt het bedrag naar de oplichters over in plaats van naar het bedrijf. Deze vorm van fraude is lastig voorkomen. Maak het de oplichters moeilijk door te zorgen dat aan de buitenkant niet zichtbaar is dat het om een factuur gaat, of geef de factuur mee als de klant de showroom of winkel verlaat.

Herkennen en voorkomen

Op het ledenportaal is een dossier over fraude samengesteld waarin de verschillende meldingen bij elkaar staan en waarin u tips kunt vinden over hoe u fraude kunt herkennen en voorkomen. Ook op de website van de fraudehelpdesk kunt u de laatste vormen van fraude vinden.
 
 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring