CBR sluit rijtestlocaties ondanks protest

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Brancheverenigingen BOVAG, FAM en VRB hebben gezamenlijk hun protest geuit tegen het besluit van CBR om 23 van de 53 DPR-locaties te sluiten. Op deze locaties worden testen afgenomen bij mensen met gezondheidsproblemen of beperkingen, om te kijken of zij nog veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.

Het CBR maakte de keuze om de dienstverlening naar de klant te verbeteren. Hierbij is in de ogen van de brancheverenigingen onvoldoende gekeken naar de gewenste mate van dienstverlening.

Laagdrempelig
Het efficiƫnter inrichten van het netwerk zou niet een betere dienstverlening in de weg moeten staan. De kwaliteit van de locatie en goede toegang tot de rijtesten zijn daarbij belangrijker dan een iets kortere wachttijd. Juist voor de in de samenleving zwakkere doelgroep, met onder andere aspirant-rijbewijsbezitters met diverse vormen van autisme, zouden de rijtesten zo laagdrempelig mogelijk gehouden moeten worden.

Kosten
De brancheverenigingen vrezen daarbij dat de kosten van de voorbereiding tot de rijtesten hoger uit gaan vallen, omdat de gemiddelde afstand tot de rijtestlocaties groter wordt. De doelgroep zal met de sluiting van 23 locaties daardoor minder gelijke kansen krijgen. Ook is er het risico dat klanten uit kostenoverwegingen de eigen verklaring niet meer naar waarheid in te vullen en dat dit dus ten koste zal gaan van de verkeersveiligheid.

Samenwerking
In een reactie aan het CBR hebben BOVAG, FAM en VRB hun protest geuit tegen het besluit. Het CBR stelt nu voor om de locaties niet tegelijkertijd te sluiten, maar gefaseerd, zodat de branche hier beter op kan inspelen. Daarnaast opperen de brancheorganisaties om reguliere CBR-examenlocaties en locaties van rijscholen te gebruiken, zodat de bereikbaarheid sterk wordt verbeterd.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring