4 tips voor eindejaarsgesprekken

Laatste update 15 september 2017 Leestijd: 3 min

De laatste maanden van het jaar kijken we vooruit en blikken we terug. Zijn de doelen gehaald? Is er voldoende gepresteerd? Omzetcijfers, prognoses. We maken de balans op. Ook op personeelsgebied met de eindejaarsgesprekken. Lees hier vier tips voor een goed gesprek met medewerkers.

De eindejaarsgesprekken zijn onderdeel van de gesprekscyclus over het functioneren van medewerkers. Hierin blikken medewerker en leidinggevende terug op het afgelopen jaar. En wellicht wordt er vast naar het nieuwe jaar gekeken. Het is een evaluatiemoment waarin het functioneren van de medewerker centraal staat. Welke vaardigheden zijn bijgeleerd, waar is in de volgende cyclus aandacht voor nodig. Maar hoe pak je dit soort gesprekken aan? BOVAG zet vier tips op een rij.
 
  1. Spreek een duidelijke gesprekscyclus met elkaar of zodat medewerkers weten wat voor gesprek ze voeren. Een functioneringsgesprek is een ander soort gesprek dan een beoordelingsgesprek. In de praktijk zal de eerste variant meer de vorm hebben van een dialoog en is er in de tweede meer sprake van eenrichtingsverkeer. 
  2. Heeft het eindejaarsgesprek het karakter van een dialoog, zorg dan dat het ook echt om de medewerker draait. Vraag hem of haar hoe hij/zij zaken ervaart en hoe het gaat. Laat tijdens het gesprek zien dat je écht geïnteresseerd bent. 
  3. Bereid het gesprek goed voor, een lijst met punten afwerken kan, maar hoeft niet. Het kan een goed startpunt zijn van een gesprek. Dan komen er vanzelf onderwerpen die relevant zijn aan de orde. 
  4. Zorg dat de medewerker duidelijk weet waar hij/zij aan toe is. Is het een beoordelingsgesprek of een functioneringsgesprek? Vertel hoe het gesprek in zijn werk gaat. Doe dit van te voren. Aan het begin van het gesprek stem je de agenda van het gesprek nog even af. 
 
Uiteraard hoeven zowel medewerker als leidinggevende niet tot een officieel gespreksmoment te wachten met vragen stellen of een onderwerp aansnijden. Als het goed is, is het tussendoor altijd mogelijk om het gesprek met elkaar aan te gaan. Het is één van de kenmerken van goed werkgeverschap. Kijk voor meer over goed werkgeverschap volgens BOVAG op leden.bovag.nl/Goed-werkgeverschap. Heeft u de gesprekken al ingepland?
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring