Veelgestelde vraag: werknemer ziek uit dienst, meer sociale premie betalen?

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Alleen als uw totale loonsom groter is dan € 391.000 heeft het uit dienst gaan van een zieke werknemer gevolgen voor uw premie.

Het gaat dan om de Whk-premie die u jaarlijks betaalt. Met deze premie worden de Ziektewet en WGA-uitkeringen gefinancierd.

Werkgevers met een loonsom kleiner dan € 391.000 betalen een sectoraal vastgestelde premie. Hiervoor wordt gekeken naar de instroom van werknemers in de Ziektewet of WGA over de totale sector. Individuele ziektegevallen tellen voor deze kleine werkgevers dus niet mee. U merkt het dus niet in de hoogte van uw premie als een werknemer ziek uit dienst gaat.

Werkgevers met een loonsom groter dan € 3.910.000 merken het wel direct in hun premie als een werknemer ziek uit dienst gaat, deze zal omhoog gaan. De premie van deze werkgevers wordt namelijk bepaald op basis van de daadwerkelijk instroom van (ex-)werknemers in de Ziektewet en WGA vanuit de onderneming.

Is de loonsom van uw bedrijf tussen de € 391.000 en € 3.910.000? Dan wordt de premie deels op basis van de sector en deels op basis van de individuele instroomgevallen vastgesteld. Hoe dichter u tegen de grens voor grote werkgevers aanzit, hoe meer individuele gevallen doorwerken.

Daarnaast is het mogelijk om voor bepaalde premies eigenrisicodrager te worden. U betaalt dan geen premie voor de Whk, maar u kunt hier zelf een verzekering afsluiten bij een private verzekeraar. Het stelsel voor eigenrisicodragers verandert volgend jaar. Kijk hier voor meer informatie.

Vragen over dit onderwerp? Neem contact op met BOVAG Ledenadvies
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring