Cao-onderhandelingen constructief maar moeizaam

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Gisteren (donderdag 26 mei) hebben BOVAG, FNV Metaal, CNV en de Unie formeel onderhandeld over een nieuwe cao Motorvoertuigenbedrijven en Tweewielerbedrijven (MvT). Daarbij zijn vorderingen gemaakt. BOVAG en bonden zijn een cao aan het verkennen voor een periode van circa 39 maanden, van november 2014 tot februari 2018.

In de onderhandelingen is gesproken over de loonontwikkeling. BOVAG en bonden lijken elkaar dicht te naderen inzake hoogte en momenten van eventuele structurele en eenmalige loonbetalingen. Integraal onderdeel van de afspraken over de loonontwikkeling is de verschuiving van de VPL-premie per 2017.

Gespreksonderwerpen
Ten aanzien van uitbreiding van het reguliere dagvenster van 12 naar 14 uur en het verruimen van de inroostermogelijkheden op zaterdag van 6 naar 8 uur met een wijziging van toeslagen, zijn de gesprekken nog minder voortvarend. Naast de loonparagraaf en de flexibiliseringsagenda is gesproken over onderwerpen zoals de werkingsfeer van de cao, de nawerking van de cao, de SFMvT- en OOMT-premie, de participatiewet, de Wet Werk en Zekerheid, een vierdaagse werkweek, Mensmobiel, vakbondscontributie, de reparatie van het derde WW-jaar, de modernisering van het handboek functie-indeling, de Wet arbeid en zorg, een onderzoek naar toekomst van de arbeidsmarkt, de salaristabel van jongeren en de toegankelijkheid van de cao. Op deze punten lijken vakbonden en BOVAG elkaar te kunnen vinden.

Pensioenpremieverdeling
De totstandkoming van deze cao heeft vertraging opgelopen door de juridische procedures tussen pensioenfonds PMT en BOVAG over de VPL-premie. BOVAG leest in de uitspraak van het Hof dat de werkgevers in MvT over 2014 en 2015 terecht de 'oude' premieverdeling hebben gehanteerd, hetgeen de werkgevers in de sector over 2014 en 2015 jaarlijks 40 miljoen aan niet afgesproken loonkosten heeft gescheeld. Hoe om te gaan met de VPL-premie in 2016 en verder is dus onderdeel van de cao-besprekingen zoals die nu lopen.

Vervolg
Na ruim 16 uur onderhandelen is de vergadering geschorst. Op 13 juni aanstaande wordt het formele cao-overleg voortgezet.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring