Voorkom boete: registreer tweedehands goederen

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Koopt u wel eens tweedehands auto’s, fietsen, motoren, bromfietsen van particulieren? Zorg dan dat u dit goed vastlegt in het inkoopregister. Bij een overtreding riskeert u namelijk een boete of zelfs een gevangenisstraf.

Ondernemers die bedrijfsmatig tweedehands goederen opkopen, moeten alle goederen die zij aankopen en bezitten registreren. De regels hiervoor kunnen per gemeente verschillen. Wat u in ieder geval in het inkoopregister vastlegt, is: 

  • de aankoopdatum;
  • een zo volledig mogelijke omschrijving van het tweedehands product, met soort, merk en (serie)nummer;
  • de koopprijs;
  • naam en adres van de aanbieder;
  • koopt u koper(legeringen) tegen contante betaling? Dan moet u ook het nummer, land van herkomst en type identiteitsbewijs van de aanbieder noteren.

Politie en justitie gebruiken onder meer meldingen uit deze database om verdachten van heling en diefstal op te sporen en te vervolgen.

Werk mee aan een controle
Het oprichten en contoleren op de naleving van het register is een gemeentelijke aangelegenheid. Naast het verplichte inkoopregister kan de gemeente ook een verkoopregister verplicht stellen. De hoeveelheid en mate van controle is per gemeente verschillend. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) mogen controleren of men zich aan de registratieplicht houdt. Bij een controle moet u inzicht geven in uw register. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een bekeuring krijgen en bij herhaaldelijke overtreding zelfs gevangenisstraf.

Advies: registreer in DOR
Peter van der Brink van BOVAG Ledenadvies adviseert het register goed bij te houden, bij voorkeur in het Digitaal Opkopers Register. “Vanaf 1 januari 2017 wordt waarschijnlijk de registratie in dit register verplicht. Neem het systeem nu al in gebruik, op deze manier registreren bespaart u tijd.”

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Vragen?
Neem contact op met BOVAG Ledenadvies via (030) 6595300 of ledenadvies@bovag.nl.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring