BOVAG Conjunctuurpeiling: ondernemersvertrouwen stijgt

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 3 min

Vrijwel over de hele linie is het ondernemersvertrouwen bij BOVAG-leden gestegen in de tweede helft van 2015. En bij de meeste bedrijven is ondernemersvertrouwen inmiddels positief.

Dat wil zeggen dat deze ondernemers over een aantal cruciale indicatoren, zoals ontwikkeling van de totale omzet, het aantal werknemers, de winstgevendheid en de investeringen in vaste activa in de eerste helft van 2016 overwegend positief gestemd zijn.

Tankstations
Alleen bij de tankstationondernemers is het ondernemersvertrouwen negatief. Het ondernemersvertrouwen onder autodealers en fietsbedrijven is relatief laag, al is het nog net niet negatief. Een en ander blijkt uit de conjunctuurpeiling van BOVAG over het tweede halfjaar van 2015, waaraan 971 bedrijven hebben deelgenomen. De overwegend positieve stemming van de BOVAG-ondernemers strookt met het sinds 2015 weer stijgende consumentenvertrouwen, zoals dat door het CBS wordt gemeten en zoals dat terug te zien is in bijvoorbeeld de aantrekkende huizenmarkt.

Autodealers
De BOVAG Autodealers zijn tevreden over de ontwikkeling van de resultaten in de tweede helft van 2015. Dankzij een eindsprint van de autoverkopen in december – ten gevolge van wijzingen in de fiscale regels -  zag meer dan de helft van de autodealers de omzet en winst toenemen ten opzichte van de tweede helft in 2014. Tegelijkertijd spreekt er realisme uit de verwachting van de autodealers voor het eerste halfjaar 2016 dat deze opleving in de markt incidenteel was. 

Onafhankelijke autobedrijven
Net als in de eerste helft van 2015 zijn de onafhankelijke autobedrijven in de tweede helft van 2015 positief over de ontwikkeling van de resultaten. Bijna de helft van de bedrijven zag de winst toenemen ten opzichte van een jaar geleden. Ook voor de eerste helft van 2016 verwachten veel bedrijven een positieve ontwikkeling van de resultaten. Het ondernemersvertrouwen is weer iets gestegen. Dat komt onder meer omdat bijna een derde van deze ondernemers heeft voorspeld dat de omzet in de werkplaats zal stijgen.

Fietsbedrijven
BOVAG Fietsbedrijven zijn in het tweede halfjaar van 2015 negatief over de ontwikkeling van de resultaten. Meer dan de helft van de fietsbedrijven zag de omzet afnemen ten opzichte van vorig jaar. Dit komt mede door het aflopen van de bedrijfsfietsregeling eind 2014, toen zijn er zijn er veel nieuwe fietsen verkocht. Daarnaast is de enorme prijsdruk die ervaren wordt een grote boosdoener. Oorzaak van die prijsdruk is dat de traditionele keten ineffici├źnt is georganiseerd, met onder meer tot gevolg dat er aan het eind van het seizoen steeds weer een overaanbod is.

Conjunctuurpeiling.png
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring