Waarschuwing: oplichters beduvelen autoverkopers met bank-app

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

De politie waarschuwt voor consumenten en ondernemers voor een nieuwe manier van oplichting.

De oplichters maken misbruik van de Rabobank App. Ze nemen (veelal via marktplaats) contact op met verkopers van auto's. Ze nemen contact op en maken een afspraak om de auto te bekijken. Ter plekken maken ze via de Rabobank app het geld over en laten dit zien. Het geld wordt echter nooit daadwerkelijk overgemaakt.

De oplichters maken namelijk misbruik van een functie van de app. Als er een transactie wordt gedaan terwijl er niet genoeg geld op de rekening staat komt er een melding in beeld dat de transactie in behandeling is. De oplichters zeggen tegen de autoverkoper dat deze melding normaal is en dat het geld binnen een paar uur is overgemaakt. Ter goeder trouw wordt de auto alvast overgeschreven op naam van de oplichter. Zij verdwijnen vervolgens met de auto.

De politie zegt in een blogpost dat  heeft de oplichters inmiddels geconfronteerd maar die zeggen dat ze de betaling contant voldaan te hebben.

Tips om oplichting tegen te gaan

  1. Wees waakzaam bij het accepteren van bankafschriften en andere betaalbewijzen. Controleer altijd of het geld op uw rekening is bijgeschreven (via internetbankieren).
  2. Wijs uw klanten op de mogelijkheden om met PIN te betalen. Bij de meeste banken is eenvoudig het pinlimiet te verhogen. BOVAG heeft een PIN-leaflet waarop eenvoudig te zien is welke regels de grote banken hanteren.
  3. Vertrouw op uw ondernemersinstinct, heeft u een slecht gevoel bij een klant, wees extra waakzaam.
  4. Toch opgelicht? Doe direct aangifte bij de politie.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring