Veelgestelde vraag: sollicitant een dag proefdraaien, kan dat?

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Nee, een sollicitant onbetaald een dag laten proefdraaien voordat er een arbeidsovereenkomst wordt gesloten kan namelijk vervelende gevolgen hebben.

Zo kan de proefdag worden gezien als op zichzelf staande arbeidsovereenkomst. Daarmee is direct een deel van de maximale keten van arbeidsovereenkomsten ingevuld. Het is dan niet meer mogelijk om in het daarop volgende arbeidscontract nog een proeftijd op te nemen. Omdat er geen afspraken op schrift staan, bestaat zelfs het risico dat een rechter oordeelt dat er met de proefdag een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd tot stand is gekomen. U zit dan direct aan de sollicitant vast.

Ook bent u aansprakelijk voor eventuele schade die de sollicitant tijdens het proefdraaien oploopt of veroorzaakt. De kans is reëel dat uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering deze schade niet dekt. Een dag proefdraaien kan dus grote financiële gevolgen hebben voor uw bedrijf.

Om vast te stellen of een werknemer binnen uw bedrijf past kunt u daarom het beste gebruik maken van de in de arbeidsovereenkomst af te spreken proeftijd. U kunt een proeftijd opnemen in arbeidsovereenkomsten van langer dan 6 maanden. De proeftijd bedraagt op basis van de wet maximaal een maand. Tijdens de proeftijd kunt u de arbeidsovereenkomst desgewenst per direct beëindigen.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring