Hoge Raad: Naheffingen WVA voor opleidingen met deelcertificaat onterecht

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Werkgevers die een naheffing of boete hebben ontvangen van de belastingdienst omdat ze volgens hen, onterecht gebruik hebben gemaakt van de Wet Vermindering Afdracht (WVA), hoeven deze (wellicht) niet te betalen. Dit blijkt uit de uitspraak die de Hoge Raad onlangs deed.

Het gaat specifiek om werkgevers die gebruik hebben gemaakt van de subsidiemogelijkheden van de Wet Vermindering Afdracht (WVA) voor werknemers die tijdens werktijd een deelkwalificatie van een opleiding hebben behaald. De belastingdienst was van mening dat de  WVA alleen kon worden toegepast als de opleiding werd afgesloten met een einddiploma. De fiscus heeft bij controles aan verschillende werkgevers boetes en naheffingen opgelegd als bleek dat het einddiploma niet gehaald was. Onterecht, zo oordeelde de Hoge Raad.

Voor werkgevers die met een dergelijke naheffing zijn geconfronteerd is dit een fikse meevaller. In 2014 heeft de belastingdienst namelijk voor 70 miljoen aan naheffingen opgelegd. Deze hoeven dus niet te worden betaald.

Subsidieregeling Praktijkleren
De uitspraak van de Hoge Raad heeft echter geen gevolgen voor de toekomst. De Wet Vermindering Afdracht is in 2014 afgeschaft. De Subsidieregeling Praktijkleren is daarvoor in de plaats gekomen. Werkgevers kunnen deze subsidie o.a. ontvangen voor het begeleiden van BBL-leerlingen. Kijk voor meer informatie op de website van de rijksoverheid.

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring