Let op: 6 wijzigingen bij installeren, kalibreren en controleren tachograaf

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Auto- en truckbedrijven die werken aan tachografen moeten vanaf 2 maart enkele nieuwe spelregels in acht nemen. Dat meldt de RDW in een brief aan alle erkenninghouders. Hieronder alvast de zes belangrijkste wijzigingen op een rij.

1. Elke nieuwe erkenninghouder moet per 2 maart een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen. Het is belangrijk dat installateurs en werkplaatsen niet alleen betrouwbaar zijn, maar ook een goede reputatie hebben.
 
2. Bij het vaststellen van de wielomtrek moet de band voldoen aan de permanente eisen. Dat wilzeggen: een profieldiepte over de gehele omtrek van het loopvlak van ten minste 1.6 mm. Om dit vast te kunnen stellen is nu als verplichte apparatuur een doelmatige bandenprofiel dieptemeter voorgeschreven met een verende stift en een meetnauwkeurigheid van 0,1 mm.

3. Als installateur/reparateur mag u tachografen installeren en controleren, als u voor de betreffendetachograaf de juiste apparatuur heeft. Dit houdt in dat u de controle volledig kunt uitvoeren en de instellingen van de tachograaf kunt aanpassen. Bij een 1e serie 3e versie digitale tachograaf (verplicht vanaf 01-10-2012) die zijn voorzien van een 2e snelheidssignaal moet u ook dit 2e snelheidssignaal kunnen controleren en instellen. Neem contact op met de fabrikant, importeur of leverancier met vragen over de juiste apparatuur.

4. Installateurs moeten gecertificeerd en goed opgeleid zijn. Om deze eis te toetsen is bepaald dat u als installateur in het bezit moet zijn van een diploma en bevoegdheidspas om werkzaamheden aan tachografen te mogen verrichten en om af te kunnen melden. Om in het bezit te komen van een RDW-bevoegdheidspas moet u op termijn een toets afleggen. Over het hoe en wanneer volgt nadere informatie.

5. U moet voortaan een manipulatiemelding doen bij de RDW in geval van daadwerkelijk geconstateerde manipulatie. Hiervoor is een manipulatiemeldingsformulier te downloaden op www.rdw.nl. In het nieuwe handboek tachograaf vindt u deze ook. U vult het formulier volledig in en voorziet deze van een door de RDW afgegeven uniek nummer. Hiervoor neemt u contact op met ACN via telefoonnummer 0900-9739. Daarna stuurt of mailt u een kopie van het formulier naar het volgende adres:
 
RDW APK Centrum Nederland
Dr. van Deenweg 78
8025 BH Zwolle
acn@rdw.nl

6. Iedere installatie en onderzoek worden in het RDW-register vastgelegd. Dit geldt ook voor
buitenlandse voertuigen. Deze worden afgemeld op identificatienummer. Vanaf 2 maart is het ook mogelijk om buitenlandse voertuigen, die ooit waren voorzien van een Nederlands kenteken, op te nemen in het register. Deze voertuigen kunnen en moeten dan ook worden afgemeld.
 
De RDW stuurt in de loop van dit voorjaar alle erkenninghouders een nieuw tachograafhandboek, waarin alle relevante informatie is opgenomen
 
Meer informatie gewenst? Check www.ilent.nl of bel 088-4890000. Heeft u vragen over uw erkenning dan kunt u 0900-9739 bellen of www.rdw.nl raadplegen.
 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring