Zeg ‘nee’ tegen de snorfiets op de rijbaan: teken de petitie

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

De ministerie van Infrastructuur & Milieu en Veiligheid & Justitie hebben een wetswijziging geschreven, om snorfietsen naar de rijbaan te verplaatsen mét helmplicht. Als dat doorgaat, heeft dit grote gevolgen voor de toekomst van de snorfiets. Belanghebbenden hebben nu de mogelijkheid om op het voorstel te reageren, laat dus ook uw stem horen!

De maatregelen die worden voorgesteld, hebben grote invloed op de toekomst van de snorfiets. Als dit doorgaat, zal het de hele voertuigcategorie de nek omdraaien. De vele consumenten die nu bewust kiezen voor de snorfiets zullen de keuze maken om over te stappen naar andere voertuigen. Veel van hen willen of durven niet tussen de (vracht)auto’s met 50 km/u te rijden, het snelheidsverschil is veel te groot. En de kans op ongevallen neemt flink toe. De consument wordt hierdoor beperkt in zijn mobiliteitsvrijheid- en keuzes. Als u in de toekomst nog brood wilt verdienen met de verkoop en het onderhoud van brom- en snorfietsen, dan is het, volgens BOVAG, belangrijk dat de snorfiets op het fietspad behouden blijft. Dus laat ook uw stem horen!

Wat vindt BOVAG van de wetswijziging?
BOVAG is absoluut geen voorstander van verplaatsing van de snorfiets naar de rijbaan. Het is een ineffectieve maatregel die veel stuk maakt bij consumenten en bij leden en het probleem op het fietspad wordt hiermee niet opgelost. Diegenen die nu te hard rijden op het fietspad en voor overlast zorgen, zorgen ervoor dat alle snorfietsers de dupe worden. Als de snorfiets naar de rijbaan wordt verplaatst, voorziet BOVAG een toename van verkeersonveilige situaties. Mensen voelen zich met de snorfiets niet veilig op de rijbaan; de snelheidsverschillen zijn te groot en een helm voorkomt geen ongevallen. Bovendien komt de drukte op het fietspad niet alleen door de snorfiets maar zeker ook door gebrek aan handhaving en fietspaden die niet meegegroeid zijn met alle voertuigen die er nu op rijden. De maatregel zorgt bovendien voor verwarring voor consumenten en gemeenten, omdat de snorfiets op bepaalde plaatsen en soms zelfs bepaalde tijden wel naar de rijbaan moet met helm en soms niet. BOVAG vindt dat er meer gehandhaafd moet worden op de gereden snelheid en ziet een toekomstbestendige oplossing in een 30 km/u-stadsfietspad voor alle gemeenten.

Vorige week heeft BOVAG zich, samen met Ewoud Rouwenhorst van Amsterdam's Scootercity en Mike Beumer van Beumer de Jong uit Amsterdam, laten horen op AT5 tegen de verplaatsing van de snorfiets met helm. Klik hier om het fragment terug te zien.

Kom in actie:

  1. Stuur zelf ook uw mening over de maatregelen naar het ministerie. Dit mag in uw eigen woorden, schrijf gewoon op wat u ervan denkt. Klik op deze link om uw mening te geven (onderaan deze pagina staat ‘geef uw reactie op deze consultatie’). Vermeld in ieder geval dat u tegen deze wetswijziging bent. Het is goed om daarbij uw eigen verhaal naar voren te brengen. Gebruik eventueel de tekst op deze pagina en en stip de volgende zaken aan: het is onveilig voor de snorfiets om naar de rijbaan te gaan, de drukte op het fietspad komt niet alleen door de snorfiets en een helm voorkomt geen ongelukken. Let op: u kunt uiterlijk 6 januari 2017 reageren.
  2. Laat uw klanten ook reageren op deze wetswijziging. Roep hen op via uw Facebook-pagina of website. Of stuur een e-mail aan uw klantenbestand met de vraag of ze mee op willen treden. Kortom, doe er alles aan om ook consumenten te laten spreken!

Wanneer uw vragen heeft of hulp nodig heeft om uw mening te geven, laat dit dan weten. Dit kan via gt@bovag.nl of (030) 659 53 00.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring