Werken, toeslagen of vrij met de laatste feestdagen van 2016

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Vrij tijdens de laatste feestdagen van het is niet vanzelfsprekend, ook een toeslag is dat niet. BOVAG zet de regels, toeslagen en afspraken die hierover gemaakt zijn in de cao’s MvT en Tank en Was op een rij.

Cao Motorvoertuigen

In de cao Motorvoertuigen en Tweewielers gelden eerste en tweede kerstdag en nieuwsjaardag als feestdagen. Werknemers hebben op deze feestdagen recht op een vrije dag. Wordt er toch gewerkt? Dan moet er een toeslag van 85% worden betaald. U kunt er ook voor kiezen om de gewerkte uren zonder toeslag uit te betalen en de werknemer in dezelfde of de volgende week tegen betaling een vrije dag te geven.

Let op: de feestdagenregeling uit de cao MvT geldt niet voor verkopers. Verkopers hebben dus geen recht op een vrije dag of toeslag en kunnen op deze dagen dus gewoon worden ingeroosterd.
 

Cao Tankstations en Wasbedrijven

Ook in de cao TW gelden eerste en tweede kerstdag en nieuwjaarsdag als feestdagen. De cao geeft op deze feestdagen allen geen recht op een vrije dag. Werknemers die op een feestdag werken, hebben wel recht op een toeslag van 50%.

Als werkgever moet u er voor zorgen dat het aantal ingeroosterde feestdagen over het hele jaar naar redelijkheid tussen de werknemers wordt verdeeld. Een werknemer die is ingeroosterd op een feestdag, maar toch vrij wil zijn, moet in overleg met de werkgever gewoon een vrije dag opnemen.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring