Meldingen en invallen dankzij tips Aanpak Malafide Handel

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Sinds begin dit jaar is BOVAG nauw betrokken een pilotproject van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) om malafide handel aan te pakken. En dat lijkt zijn vruchten af te werpen. In de eerste tien maanden van dit jaar meldden ondernemers zeventig mogelijke misstanden bij AVc en kon de politie al verschillende invallen doen.

BOVAG staat voor eerlijke handel, gezonde concurrentie en goed ondernemerschap. Voor malafide handel is in onze branche geen plaats. Denk hierbij aan handel in gestolen onderdelen, het omkatten van voertuigen en de import en doorverkoop van voertuigen waarvan de herkomst niet duidelijk is. Daarom steunt BOVAG het pilot project malafide handel van AVc. In dit project brengen naast BOVAG de politie, RDW, Stiba, Focwa en verschillende milieudiensten alle signalen van malafide handel samen, waarna de politie deze signalen verrijkt en klaarstoomt voor vervolging. Van ondernemers wordt gevraagd om melding te maken van verdachte signalen. BOVAG raadt hierbij aan om de meldingen te doen via Meld Misdaad Anoniem (www.meldmisdaadanoniem.nl of bel naar (0800) 7000).
 
In de eerste tien maanden van dit jaar heeft het pilot project zeventig meldingen van mogelijke malafide handel opgeleverd, waarvan de helft via Meld Misdaad Anoniem. Een aantal van die tips bleek zo concreet dat de politie zelfs direct kon ingrijpen: zo vonden het afgelopen half jaar onder meer invallen plaats in Nieuwleusen, Volendam, Tilburg, Breda en Alphen aan den Rijn. In die laatste plaats trof de politie meer dan twintig gestolen en gestripte voertuigen aan. En na de inval in Nieuwleusen kon een partij gestolen velgen aan de rechtmatige eigenaar worden teruggegeven. “We bedanken de ondernemers voor hun waardevolle tips”, zegt André Bouwman, kartrekker van het project namens Stichting AVc. “Dit geeft voor ons aan dat branchegenoten hun handel serieus nemen en dat er wat hen betreft geen plaats is voor malafide praktijken.” Hoewel de pilot malafide handel officieel in Gelderland loopt, spoort Bouwman ook ondernemers inde rest van Nederland aan om vooral te blijven melden. “Ieder signaal is voor ons van belang”, zegt Bouwman. “Als jouw melding leidt tot een succesvolle zaak, maak je de branche voor jou en je collega’s weer een stuk gezonder. Schroom dus niet om je vinger op te steken, dat kan anoniem via M.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring