Kopietje maken? Vergoeding hoort erbij

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 3 min

Maakt u gebruik van kopieën van artikelen, foto’s of ander werk uit kranten, boeken en tijdschriften, dan staat daar een vergoeding voor de maker tegenover. Dat is in de Auteurswet zo geregeld, ook als het om digitaal werk gaat.

Stichting Reprorecht int de bijdragen voor het delen van auteursrechtelijk beschermd werk. Reprorecht is door het Ministerie van Justitie aangewezen om de vergoedingen te bepalen, te innen en te verdelen. Zij doet dat op grond van afspraken met werkgeversorganisaties als VNO-NCW. BOVAG is daar ook lid van. Basis voor de reprorechtregeling van Reprorecht is het onderzoek dat gedaan is door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Bij het bepalen van de hoogte van de bijdrage wordt rekening gehouden met de grootte van het bedrijf en de branche waarin het opereert.

Afmelden is eenvoudig

Afhankelijk van de grootte van een onderneming ontvangt een bedrijf jaarlijks of tweejaarlijks een factuur van Reprorecht. Door deze factuur te betalen, voldoet u aan de Auteurswet. Maakt u geen gebruik van kopieën, dan is afmelden eenvoudig. Dat kan door in te loggen op de website van Reprorecht met de inloggegevens die op uw factuur worden vermeld. Bedrijven die dat doen, worden dan in elk geval voor drie jaar uitgesloten. Bent u het niet eens met de factuur omdat u bijvoorbeeld minder kopieën maakt dan ingeschat, dan kunt u dat aangeven. Neem daarvoor contact op met Reprorecht. Bij Reprorecht is de kopieerheffing dus goed geregeld. Advies is dan ook om niet in zee te gaan met partijen als MKB Belangen.

Kennis delen

De schrijvers, fotografen, illustrators etc. hebben recht op een vergoeding als hun werk gekopieerd en aan anderen beschikbaar gesteld wordt. Alleen dan kunnen zij in de toekomst nieuwe kennis blijven maken. Het is ondoenlijk om elke auteur zelf te vragen of de tekst of illustratie gebruikt mag worden. De reprorechtregeling maakt het mogelijk dat u deze kennis kunt verspreiden binnen de organisatie. Voor andere kopieën dan bovengenoemde voorbeelden hoeft u geen heffing aan Reprorecht te betalen. Het is daarom zaak zelf kritisch te beoordelen wat voor soort kopieën er in uw bedrijf worden gemaakt.  Voor alle andere auteursrechten heeft BOVAG een collectieve afkoopregeling getroffen. Leden kunnen daaraan meedoen.
 

Vragen

Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring