Formulering veertiendagentermijn bij aanmaning vaak niet correct

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 2 min

Onlangs oordeelde De Hoge Raad dat de teksten die in de praktijk veel gebruikt worden in aanmaningen naar consumenten vaak juridisch niet correct zijn. Het gaat hierbij om de formulering van de zogenoemde ‘veertiendagentermijn’.

In de uitspraak is meteen duidelijkheid gegeven over hoe de formulering dan wel moet zijn. Check daarom of uw aanmaningsbrieven aan de wet voldoen, of gebruik de door BOVAG opgestelde modelbrief.

Incassokosten

Als een consument een factuur niet op tijd betaalt, dan mag u incassokosten in rekening brengen.  Maar volgens de wet moet u de consument voordat u incassokosten rekent nog wel een laatste kans geven om de factuur alsnog binnen veertien dagen te betalen. Dit wordt de ’veertiendagenbrief’ genoemd.

In de praktijk staat in deze aanmaning vaak dat betaling ‘binnen veertien dagen na dagtekening van deze brief’ moet gebeuren. Volgens de Hoge Raad is dit niet correct. De consument moet namelijk vanaf het moment dat hij de brief ontvangt veertien dagen de tijd hebben om alsnog te betalen, en dus niet vanaf het moment dat de brief is verzonden. Volgens de Hoge Raad is de formulering dat ‘binnen veertien dagen vanaf de dag nadat deze brief bij u is bezorgd’ moet worden betaald wel correct.

Als de termijn in de aanmaningsbrief niet goed benoemd is, dan mag u geen incassokosten in rekening brengen. Ook kunt u dit niet corrigeren door de betalingstermijn voor de consument met een paar dagen te verlengen. De enige optie is om een nieuwe brief met een correcte veertiendagentermijn te versturen.

Infoblad incasso en voorbeeldbrieven

BOVAG heeft voor u een infoblad opgesteld met alle relevante informatie over dit onderwerp. Bijvoorbeeld hoe u de hoogte van de maximaal toegestane incassokosten kunt berekenen. Ook worden de verschillen in regels voor particuliere en zakelijke klanten uitgelegd. Dit infoblad en voorbeeldbrieven kunt u onderaan dit nieuwsbericht downloaden.

Vragen

Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met BOVAG Ledenadvies.
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring