Samenvoeging WGA-premies dwingt eigenrisicodragers tot keuze

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 4 min

Bent u eigenrisicodrager voor de WGA-vast premie? Dan moet u vanwege de samenvoeging van WGA-vast en WGA-flex kiezen of u dat wil blijven. Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA-vast premie ontvingen een brief van de Belastingdienst waarin staat dat in 2017 de premie-elementen WGA-vast en WGA-flex worden samengevoegd tot één WGA-premie.

Eigen risico dragen kan vanaf 2017 alleen nog over deze volledige WGA-premie, in tegenstelling tot de huidige situatie waarin eigen risico dragen voor alleen de WGA-vast premie mogelijk is. Door het samenvoegen van de WGA-premies krijgt u te maken met de keuze of u eigenrisicodrager wil blijven of terug gaat naar de publieke verzekering.

Berekening
Om deze keuze te maken is het belangrijk dat u een aantal zaken op een rij zet. Voor veel werkgevers zal het kostenaspect een belangrijke overweging zijn. Het UWV meldt dat er vanaf 1 september een premiewijzer gepubliceerd wordt, waarmee u kunt berekenen wat u bij teruggang naar het publieke bestel aan premies kwijt zou zijn. Bij teruggang draagt u premie af aan de Belastingdienst.

Werkgevers die eigenrisicodrager willen blijven moeten nieuwe verzekering afsluiten. De huidige verzekering dekt namelijk alleen de WGA-vast premie en niet de WGA-flex. Vraag ter vergelijking offertes op bij verschillenden verzekeraars. De berekening uit de premiewijzer van het UWV kunt u vervolgens vergelijken met de offertes van verzekeraars.

Een ander aspect dat van invloed is op de keuze is de verantwoordelijkheid die u als eigenrisicodrager heeft voor de re-integratie van (ex-)werknemers die een WGA-uitkering ontvangen. Door (ex-)werknemers met een WGA-uitkering sneller weer aan het werk te krijgen, kunt u de schade beperkt houden.

Grote(re) en kleine werkgevers
Let er als (middel)grote werkgevers (loonsom groter dan 319.000 euro) op dat de publieke premie wordt vastgesteld op basis van de historische premielasten. Er wordt dan gekeken naar de ‘schadelast’ die als eigenrisicodrager is ontstaan, dus naar het aantal vaste werknemers dat in die periode een WGA-uitkering heeft aangevraagd. Voor kleine werkgevers (loonsom kleiner dan 319.000 euro) geldt dit niet: zij betalen een premie die op sectorniveau wordt vastgesteld. Individuele ziektegevallen hebben voor kleine werkgevers dus géén directe gevolgen voor de hoogte van de premie in geval van publieke verzekering.

Garantieverklaring
Werkgevers die besluiten om in 2017 eigenrisicodrager te blijven moeten uiterlijk 31 december 2016 een ‘garantieverklaring’ aan de Belastingdienst toesturen. Deze ‘garantieverklaring’ wordt afgegeven door de verzekeraar bij wie u het eigen risico verzekert. Zorg dus dat u op tijd begint met onderzoeken of het eigenrisicodragerschap nog past.

Stappenplan eigenrisicodragers
Om tot een weloverwogen keuze te komen, adviseren we werkgevers deze stappen te nemen,
  • Maak een compleet overzicht van het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid in uw bedrijf.
  • Vraag aan de hand van deze informatie offertes aan bij meerdere verzekeraars
  • Vergelijk de premiestelling met de publieke premie (premiewijzer is vanaf 1 september beschikbaar bij het UWV)
  • Overweeg aan de hand van de kosten en de mogelijkheden tot beheersing van de schadelast van (ex-)werknemers met een uitkering of u eigenrisicodrager blijft of niet.
  • Let op dat een werkgevers met een OR hiervoor een adviesaanvraag moeten indienen.
  • Geef uw keuze voor 31 december 2016 door aan de Belastingdienst, inclusief de garantstellingsverklaring.
Op de website van het UWV kunt u meer informatie vinden over dit onderwerp. Bijvoorbeeld over alle praktische verschillen tussen publieke verzekering en eigenrisicodragerschap.

Heeft u nog vragen over dit onderwerp, dan kunt u contact opnemen met BOVAG Ledenadvies.
 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring