Autobedrijven positief over resultaten eerste helft 2016

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

Autobedrijven zijn positief over de ontwikkelingen van hun resultaten over de eerste helft van 2016. Dat blijkt uit de BOVAG Conjunctuurpeiling. Voor de tweede helft van dit jaar lopen de verwachtingen van dealers en onafhankelijke autobedrijven uiteen.

Zowel bij onafhankelijke autobedrijven als merkdealers is de winstgevendheid in de eerste zes maanden van 2016 toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Voor de tweede helft van dit jaar zijn de verwachtingen echter verschillend: onafhankelijke autobedrijven verwachten dat de positieve trend doorzet, terwijl merkdealers juist een daling voorzien ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die daling wordt veroorzaakt door het uitblijven van een extreme eindsprint in de nieuwverkopen in de maanden november en december zoals die zich in 2015 voordeed onder invloed van fiscale wijzigingen.

Stabiel
De conjunctuurpeiling van BOVAG laat bij de dealers een lager ondernemersvertrouwen voor de tweede helft van 2016 zien, maar volgens Geert Brummelhuis, manager BOVAG Autodealers, is dat geen reden tot zorg. “Nu de fiscale sturing vanuit de overheid minder is, is het logisch dat de verkooppiek aan het eind van het jaar afneemt. Als je het met vorig jaar vergelijkt is dat een flinke terugval, maar op de lange termijn is het verschil minder groot. We verwachten dat we een periode ingaan met meer stabiliteit.”

Meer APK’s
Het ondernemersvertrouwen van onafhankelijke autobedrijven is voor het komende halfjaar gestegen. Marc van Eijl, manager BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven: “Het positieve gevoel van onze leden wordt onderstreept door de officiële cijfers van RDC en RDW. Zowel de verkoop van gebruikte auto’s als het aantal APK’s groeit, en juist op die gebieden hebben de universele autobedrijven een flink marktaandeel.

Over de conjunctuurpeiling
In de BOVAG Conjunctuurpeiling worden BOVAG-leden twee keer per jaar gevraagd hoe hun bedrijf het afgelopen halfjaar heeft gepresteerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Op alle onderwerpen kunnen ondernemers slechts aangeven of er sprake is van een toename, afname of geen verschil (gelijk gebleven). Aan de peiling hebben 947 bedrijven deelgenomen.
 

 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring