ACM: all-in prijs in advertenties nieuwe auto’s

Laatste update 19 juli 2017 Leestijd: 0 min

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt in een brief aan autodealers dat advertenties voor nieuwe auto’s een prijs moeten vermelden inclusief alle ‘niet-vermijdbare kosten’.

De ACM noemt expliciet ‘verplichte rijklaarkosten, de recyclingsbijdrage, leges, btw en bpm’. Ook de auto-importeurs zijn hiervan op de hoogte gebracht. ACM draagt de importeurs op voortaan met all-in prijzen te adverteren. Importeurs krijgen tot 1 november 2016 de tijd om de noodzakelijke aanpassingen in advertenties door te voeren. Daarna zal ACM optreden tegen importeurs die zich niet aan de prijsregels houden. De ACM sluit niet uit dat zij in een later stadium haar pijlen ook op dealers zal richten.

BOVAG is een groot voorstander van duidelijkheid vooraf en roept haar leden dan ook op om vooraf transparant te zijn over prijzen en bijkomende kosten. Wie wil immers zijn klant onaangenaam verrassen bij een aankoop? Het voorstel van de ACM maakt het er echter niet duidelijker op. Dat komt omdat – na opmerkingen daarover van BOVAG - voor de bijtelling de huidige catalogusprijs als grondslag gehandhaafd blijft. Dat is op zich goed nieuws, want anders zou voor de zakelijk rijder de bijtelling stijgen, en de schatkist vele tientallen miljoenen euro's per jaar extra binnenharken. Maar het betekent ook dat er – in elk geval in de prijslijst - twee prijzen gehanteerd moeten gaan worden: de catalogusprijs en de all-in 'advertentieprijs'. Dat is onwenselijk, want dat levert onduidelijkheid op bij de klant en discussies in de showroom. BOVAG heeft bij de ACM gepleit voor het verplicht los vermelden van de niet-vermijdbare kosten, zoals rijklaarmaakkosten. Zoals nu ook de vermelding van CO2-uitstoot verplicht is. De ACM had daar echter geen oren naar.

Klik hier voor de brief van de ACM over all-in prijzen >>
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring