Kabinet pakt knelpunten arbeidsmarkt aan

Laatste update 14 augustus 2017 Leestijd: 15 min

Minister Asscher heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij in samenwerking met de Stichting van de Arbeid verschillende maatregelen neemt om bepaalde knelpunten op de arbeidsmarkt op te lossen.

Daarmee geeft hij gedeeltelijk gehoor aan klachten van werkgevers over negatieve effecten van de Wet Werk en Zekerheid. Ook neemt Asscher maatregelen op het gebied van loondoorbetaling bij ziekte en wordt het minimumjeugdloon afgeschaft voor jongeren van 21 jaar en ouder.

BOVAG zet de meeste  maatregelen hieronder voor u op een rij. De genoemde voorstellen moeten nog worden uitgewerkt tot concrete wetsvoorstellen. De verwachting van de minister is dat deze wijzigingen in 2018 in zullen gaan. De maatregelen over seizoensarbeid zullen nog dit jaar in moeten gaan.

Minimumjeugdloon
Het minimumjeugdloon voor jongeren ouder dan 21 jaar wordt stapsgewijs afgeschaft. Allereerst wordt de leeftijd van 23 naar 22 jaar verlaagd. Ook worden de staffels van 18 tot 21 jaar verhoogd. Wel wordt een uitzondering gemaakt voor BBL-leerlingen. Ook stelt de minister dat werkgevers die veel jongeren in dienst hebben en door deze maatregel geconfronteerd worden met hogere loonkosten, tegemoet worden gekomen. De exacte vormgeving daarvan wordt nog uitgewerkt.

Transitievergoeding bij ontslag en langdurig ziekte
De verplichting om ook aan werknemers die na 2 jaar ziekte worden ontslagen een transitievergoeding te betalen blijft bestaan. Wel zal deze transitievergoeding in de toekomst door het UWV aan de werkgever worden vergoed. Dit wordt betaald uit het Algemeen Werkloosheidsfonds (Awf). De uniforme Awf-premie wordt dan verhoogd om dit te bekostigen. De minister onderzoekt of deze maatregel met terugwerkende kracht in kan gaan. De beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2018.

Tweede spoor niet meer verplicht
De verplichting om een zieke werknemer in het ‘tweede spoor’ (bij een andere werkgever) te re-integreren zal worden geschrapt. Er zal dus geen loonsanctie meer worden opgelegd als er niet of niet tijdig naar het tweede spoor is gekeken. Het wel of niet inzetten van een tweedespoortraject wordt een keuze van werkgever en werknemer, op basis van het advies van de bedrijfsarts.

Ketenregeling en seizoensarbeid
Het wordt mogelijk om in een cao af te spreken dat voor bepaalde seizoensgebonden functies een tussenpoos van 3 maanden geldt, in plaats van de wettelijke 6 maanden. Na die 3 maanden kan dan weer een nieuwe keten van tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden afgesproken. BOVAG zal naar aanleiding van het wetsvoorstel onderzoeken of dit ook aanknopingspunten voor bijvoorbeeld de tweewieler- en recreatiebranche binnen de cao MvT biedt. De beoogde invoeringsdatum van de wetswijziging is 1 juli 2016.

BOVAG blijft uitwerking volgen
BOVAG vindt het positief dat de minister met de voorgenomen maatregelen naar signalen van werkgevers lijkt te luisteren. BOVAG blijft zich inzetten om knelpunten die ondernemers in de wetgeving ervaren in Den Haag kenbaar te maken. Vanzelfsprekend volgen wij de uitwerking van de voorstellen op de voet en houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen.

De volledige kamerbrieven van minister Asscher kunt u hier nalezen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring