Accell en BOVAG Dealerplatform maken unieke afspraken over klantgegevens

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Middels een dataconvenant hebben Accell en het BOVAG Dealerplatform sluitende afspraken gemaakt over het gebruik van klantgegevens. Zo is onder andere vastgelegd dat Accell de positie van haar dealers respecteert. Ook zijn er heldere afspraken gemaakt over het gebruik van de data.

Zowel tijdens als na een mogelijke beëindiging van de relatie tussen dealer en fabrikant. Het dataconvenant is uniek in de fietsenbranche, verstevigt de positie van de dealer, versterkt de band met de fabrikant en toont commitment over en weer. BOVAG, als initiator van het dealerplatform, en Accell zijn zeer verheugd met deze overeenkomst.

Aandachtspunten
Het BOVAG Dealerplatform heeft op basis van de uitkomsten van het Relatie Onderzoek Dealer Importeur (c.q. ‘Fabrikant’; RODI) een lijst met 10 belangrijke aandachtspunten opgesteld voor eerlijke en evenwichtige samenwerking. Duidelijkheid over het gebruik van klantgegevens is een van die punten. De meeste fietsfabrikanten verzamelen zelf (ook) gegevens van consumenten, maar maken geen heldere afspraken met hun dealers over het gebruik daarvan. Het BOVAG Dealerplatform en Accell zelf wilden bijvoorbeeld antwoord op de vraag wat er gebeurt met klantgegevens wanneer een dealercontract wordt beëindigd.

Samen eens
In het convenant is nu onder andere afgesproken dat wijzigingen of aanvullingen van het convenant alleen kunnen worden doorgevoerd indien Accell en het BOVAG Dealerplatform het daar samen over eens zijn. Ook over de kosten voor specifieke dataverwerking en aansprakelijkheid zijn duidelijke en evenwichtige afspraken gemaakt. In het convenant is vastgelegd dat communicatie over de producten en diensten altijd met vermelding van de dealer of een verwijzing naar het dealernetwerk zal plaatsvinden. Verder stelt het dataconvenant dat de consument te allen tijde zelf zijn dealer mag kiezen en dat deze dus niet aan een door Accell uitgekozen dealer wordt toegewezen.

Constructief
Rob van Oosterhout, voorzitter van BOVAG Fietsbedrijven, is zeer verheugd over de afspraken tussen Accell en de dealers: “Dit is echt een voorbeeld voor andere fabrikanten. Accell heeft zich zeer constructief opgesteld en dat heeft geleid tot een document waar alle partijen heel erg tevreden over zijn. BOVAG heeft het dealerplatform juridisch bijgestaan en wij hebben het volste vertrouwen in het convenant. Dit is wat ons betreft de ultieme vorm van samenwerking tussen dealers en hun fabrikant of importeur.”

Vruchtbare stap
Managing Director Accell Nederland Wouter Jager ziet het convenant als een vruchtbare stap bij het gezamenlijk ondernemen: “Het goed en zorgvuldig borgen van klantgegevens is niet alleen belangrijk om het service en garantieniveau van het vakkanaal goed te kunnen uitvoeren. Ook is het een belangrijk startpunt voor intensivering van de relatie met de klant die bewust voor een merk en een dealer heeft gekozen. Dit convenant laat zien dat we daarbij samen met onze dealers optrekken. Niet tegenover elkaar, maar naast elkaar.”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring