Nieuwe VAR-wet uitgesteld

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

De wet waarin de VAR-verklaring vervangen wordt door modelovereenkomsten per sector zou 1 januari 2016 in moeten gaan. Dit is uitgesteld tot 1 april 2016. Er is volgens staatssecretaris Wiebes meer voorbereidingstijd nodig.

Werkt u met ZZP’ers, dan heeft u dus langer de tijd om aan de nieuwe regelgeving te voldoen. Overeenkomsten die voor 1 februari 2016 aan de Belastingdienst worden voorgelegd zullen voor 1 april zijn beoordeeld. Daarnaast geldt 2016 als implementatiejaar, wat betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers heel 2016 de tijd hebben om hun werkwijze aan te passen aan de nieuwe regelgeving. De Belastingdienst zal in 2016 wel toezicht houden, maar er zullen (behalve in gevallen van fraude) geen sancties opgelegd worden als niet volgens de nieuwe regels gewerkt wordt.

Wat houden de nieuwe regels in?
Kort gezegd komt het er op neer dat u de overeenkomst van opdracht die u met de opdrachtnemer sluit, kunt laten toetsen door de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt dan of er sprake is van een dienstbetrekking. Een goedgekeurde overeenkomst zorgt dat u geen risico loopt op naheffing van sociale premies. Voorwaarde is wel dat er volgens de inhoud van de overeenkomst gewerkt wordt.

Op de website van de Belastingdienst zijn verschillende voorbeelden van goedgekeurde overeenkomsten te vinden. Wilt u uw overeenkomst van opdracht ter screening aan ons voorleggen, dan kan dat. Mail deze naar ledenadvies@bovag.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met BOVAG Ledenadvies via leden.bovag.nl/ledenadvies.

BOVAG berichtte al eerder over het verdwijnen van de VAR-verklaring.
 
 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring