WWZ: nieuwe ketenregeling afwijkend voor BBL-ers

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

De ketenregeling die per 1 juli 2015 ingaat als onderdeel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) is niet meer van toepassing op arbeidsovereenkomsten die zijn gesloten voor een BBL-opleiding. Dat betekent dat BBL-leerlingen die langer over hun opleiding doen hun opleiding in het bedrijf af kunnen maken zonder dat ze in vaste dienst komen.

Een werknemer die na het afronden van een BBL opleiding nóg een BBL opleiding wil volgen kan ook in het bedrijf blijven werken zonder dat hem een contract voor onbepaalde tijd aangeboden hoeft te worden.

Voorbeeld
U heeft per 1 september 2013 een werknemer, Michael, aangenomen. Michael volgt een opleiding tot Autotechnicus (BBL niveau 2). Hij werkt 4 dagen bij u in het bedrijf en gaat 1 dag naar school. Michael heeft twee jaarcontracten gehad. Zijn arbeidscontract eindigt per 1 september 2015. Zijn BBL opleiding heeft hij dan ook afgerond.

Blijft Michael bij u werken, maar gaat hij geen vervolgopleiding volgen? Dan kunt u hem alleen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden. De maximale keten van 24 maanden is op 1 september 2015 namelijk bereikt. Op de arbeidsovereenkomsten die Michael heeft gehad is het oude recht van toepassing, en geldt dus niet de nieuwe regel dat arbeidsovereenkomsten gesloten in het kader van een BBL opleiding niet meetellen in de keten. Alleen als Michael eerst minimaal 6 maanden en 1 dag uit dienst gaat, kunt u hem eventueel weer een contract voor bepaalde tijd aanbieden.

Blijft Michael bij u werken en gaat hij direct verder met een opleiding tot Eerste Autotechnicus (BBL niveau 3)? Dan kunt u hem wel een tijdelijke arbeidsovereenkomst (bijvoorbeeld van 1 jaar) aanbieden. De keten van 24 maanden wordt weliswaar overschreden, maar  op grond van de nieuwe regeling telt het nieuwe contract niet mee in de keten. Zolang Michael de BBL-opleiding volgt kan hij bij u blijven werken, zonder dat hij aanspraak kan maken op een contract voor onbepaalde tijd.

Let op: Transitievergoeding wel van toepassing
Hoewel arbeidsovereenkomsten in het kader van BBL-opleiding niet meetellen voor de ketenregeling, tellen deze wel mee voor de berekening van een eventuele transitievergoeding bij einde dienstverband. Wel is het mogelijk om eventuele scholingskosten in het kader van de BBL-opleiding van de transitievergoeding af te trekken. Dit kan alleen als de werknemer na het afronden van de BBL-opleiding niet bij u blijft werken.

Meer informatie
Deze verandering is het gevolg van de invoering van de Wet Werk en Zekerheid. Deze wet heeft grote gevolgen voor het arbeidsrecht. Zorg dat u op de hoogte bent van alle veranderingen. BOVAG heeft een praktische brochure opgesteld met alle wijzigingen op een rij. Deze vindt u als download onderaan dit bericht.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met BOVAG Ledenadvies: 030 6595 300.
Voor iedereen die zich bezighoudt met personeelszaken bij BOVAG-bedrijven is er de nieuwsbrief Werkgeverszaken. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan hier.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring