Vraag: Hoe zit het met de proeftijd sinds de Wet Werk en Zekerheid?

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

Mag u onder de nieuwe Wet Werk en Zekerheid nog wel een proeftijd in een arbeidsovereenkomst opnemen? En hoe lang mag de proeftijd nog zijn?

Vanaf 1 januari 2015 mag u geen proeftijd meer opnemen in contracten voor bepaalde tijd die 6 maanden of korter duren. Dit staat in de wet Wet en Zekerheid die 1 januari 2015 is ingegaan. Doet u dat wel, dan is dit een nietige afspraak, omdat u dit gewoonweg niet had mogen afspreken. 

Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die langer duurt dan 6 maanden kan wél schriftelijk een proeftijd overeengekomen worden. Wilt u proeftijd opnemen in een arbeidscontract voor bepaalde tijd, spreek dan bijvoorbeeld een periode af van minimaal 7 maanden. 
 
Dit antwoord geldt alleen voor leden die vallen onder de cao MvT. Voor de leden die onder de cao Tankstations en Wasbedrijven vallen, geldt het volgende: in art. 13 van die cao staat dat ongeacht de duur van de arbeidsovereenkomst er altijd een proeftijd kan gelden van 2 maanden. Deze moet wel schriftelijk afgesproken zijn. Dit kan tot 31 oktober 2015 worden afgesproken omdat de cao dan afloopt. Daarna geldt dezelfde situatie als voor de cao MvT, tenzij er een nieuwe cao is waarin hetzelfde is afgesproken als in de oude. De wet Werk en Zekerheid beschrijft de basisregel, de wet, die voor iedereen zonder cao geldt.

Volgt het contract voor onbepaalde tijd op een eerder arbeidscontract bij dezelfde werkgever dan kunt u alleen een proeftijd opnemen als er sprake is van een andere functie met aantoonbaar andere vaardigheden en verantwoordelijkheden van de werknemer.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring