BOVAG wil meer regie van ministerie op plannen lokale milieuzones

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

BOVAG maakt zich ernstige zorgen over de proefballonnetjes die nu weer in de Rotterdamse gemeenteraad worden opgelaten over het verbannen van dieselauto’s uit de hele stad.

In het Algemeen Dagblad krijgt BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt bijval van MKB Nederland en TLN, terwijl de VVD Kamervragen aankondigt.

Utrecht heeft met heel veel horten, stoten en gemeenschapsgeld een milieuzone voor dieselauto’s van voor 2001 in het centrumgebied ingesteld, maar in Rotterdam wil D66-raadslid Samuel Schampers de complete havenstad op slot gooien voor alle diesels ouder dan 2006. De Democraat loopt overigens flink voor de muziek uit, want hij gaf zelf al aan dat er eerst nader onderzoek naar de omvang en aard van luchtkwaliteitsproblemen in Rotterdam moet plaatsvinden. BOVAG wil meer regie vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu, zodat lokale proefballonnetjes als deze aan banden worden gelegd en voor elke gemeente dezelfde kaders gaan gelden. BOVAG stuur het ministerie hierover een brief.

Industrie en scheepvaart

BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt: “Het wordt een totale ratjetoe aan maatregelen, verboden en overgangsregelingen. Je weet straks niet meer met welke auto je waar wel en niet mag rijden. Nota bene in Rotterdam, waar juist industrie en scheepvaart van grote invloed zijn op de luchtkwaliteit, wordt nu zo’n draconische maatregel voorgesteld. En dan ook nog zonder ook maar enige kennis van zaken, want D66-raadslid Schampers voegt er aan toe dat ‘eerst moet worden berekend hoe groot het probleem is’. Wacht dat dan eerst af, kijk op welke locaties er actie vereist is en neem specifiek daar gerichte maatregelen. Maar ga niet roepen dat je de hele stad op slot gaat gooien voor auto’s van voor 2006, waar destijds zelfs subsidie op werd verleend, bijvoorbeeld voor de montage van roetfilters.

Sloopregeling

“Dit hele jaar verleent Rotterdam ook nog sloopsubsidie op oudere auto’s; wacht het effect daarvan af dan. Binnen het Nationaal Samenwerkingsverband Luchtkwaliteit (NSL) lijkt van ‘samenwerking’ weinig terecht te komen, want elke gemeente borduurt er maar op los. Amsterdam heeft een milieuzone voor personenauto’s laten varen, Utrecht zet tegen beter weten in toch door en nu komt Rotterdam om de hoek kijken met wéér een ander plan. Het wordt tijd dat het ministerie van I&M de regie gaat pakken binnen het NSL, want zo weten burgers en ondernemers totaal niet waar ze aan toe zijn. En hoe leg je uit aan iemand die in Zuid-Holland de hoogste motorrijtuigenbelasting van dit land betaalt, bovenop een torenhoge dieseltoeslag, dat hij straks heel Rotterdam niet meer in mag?”

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring