Bedrijfsfietsen onder voorwaarden ook ná 31 maart te leveren

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

De Belastingdienst heeft aan BOVAG laten weten dat bedrijfsfietsen die in 2014 gekocht en betaald zijn, ook ná 31 maart 2015 geleverd mogen worden. Mits de werkgever (van de werknemer die een fiets heeft gekocht) in redelijkheid kan uitleggen dat de uitgestelde levering buiten zijn schuld om is ontstaan.

Natuurlijk moet de fiets dan wel voor 31 december 2014 zijn besteld, betaald en verrekend door de werkgever.

Signaal van leden
Eind vorig heeft de Belastingdienst een overgangsregeling ingesteld voor de levering van bedrijfsfietsen: in 2014 gekochte en betaalde fietsen kunnen nog tot en met 31 maart 2015 worden uitgeleverd volgens de regels van de ‘oude’ bedrijfsfietsenregeling. BOVAG ontvangt van leden nu het signaal dat lang niet alle reeds verkochte fietsen voor 31 maart door de fietsfabrikanten worden uitgeleverd. Dat was reden voor BOVAG om contact op te nemen met de Belastingdienst. En die heeft dus laten weten dat levering onder strikte voorwaarden mogelijk blijft. De werkgever moet met name aantonen dat de fiets bedoeld is voor woon-werkverkeer en dat de levering buiten zijn schuld om vertraagd is.

Fabrikanten
BOVAG maakt zich nog wel wat zorgen over de afspraken met de fietsfabrikanten. Hoe gaan zij bijvoorbeeld om met leveringen die alsnog worden geannuleerd door consumenten/werknemers? Kan een fietswinkel die levering dan ook annuleren bij zijn leverancier? Wat gebeurt er als een fietsondernemer door de uitgestelde leveringen van de fabrikant niet zijn inkoopdoelstellingen haalt? Wat heeft dit voor effect op bijvoorbeeld een afgesproken bonus? Over al deze onderwerpen gaan het Gazelle- en het Accell-dealerplatform (ondersteund door BOVAG) zo snel mogelijk in gesprek met de fabrikanten.

Dealerplatform
Het belang van een goed werkend dealerplatform - dat namens het collectief met fabrikanten afspraken maakt - wordt hiermee maar weer eens bevestigd. Nog niet voor alle fietsmerken zijn dealerplatforms opgezet. Ziet u het belang ook in en wilt u als ondernemer graag voor andere merken een dealerplatform opzetten? Meld u dan even bij BOVAG (fiets@bovag.nl). Wij ondersteunen leden dan bij het opzetten en organiseren van een dealerplatform.

Filmpje
Klik hier voor een korte video van de branchedag van afgelopen februari waar onder meer het belang van dealerplatforms werd uitgelegd.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring