Voorkom onnodige investeringen na milieucontrole

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 3 min

Moet ik mijn bovengrondse smeermiddeltank van een installatiecertificaat laten voorzien? Is het écht zo dat mijn garagevloer vloeistofdicht gemaakt moet worden? De laatste weken signaleert BOVAG Ledenadvies een stijging in het aantal vragen over milieucontroles. En wat zorgwekkend is: ook het aantal onterecht geconstateerde overtredingen neemt toe

Wie geld wil besparen, doet er dan ook goed aan om bij twijfel contact op te nemen met BOVAG Ledenadvies.  

"Zo min mogelijk hinder"
Dát omgevingsdiensten meer milieucontroles bij autobedrijven uitvoeren, is op zich niet verrassend. BOVAG heeft in het afgelopen jaar namelijk verschillende omgevingsdiensten geadviseerd met het oog op geplande inspectieprojecten in de autobranche. “Omgevingsdiensten bepalen zelf welke branches ze willen onderzoeken. Het gaat ons erom dat ondernemers zo min mogelijk hinder ondervinden van een controle”, legt milieuspecialist Jan Bessembinders van BOVAG uit. “In goed overleg met de omgevingsdiensten zijn de inspecties daarom teruggebracht tot de écht noodzakelijke punten. Die houding waarderen we bijzonder, want door samen te werken kunnen onze leden snel en efficiënt aan de regels voldoen.”

Bovengrondse tanks en vloeistofkerende vloeren
De laatste tijd valt het echter op dat milieu-inspecteurs in toenemende mate overtredingen constateren, die bij nader inzien helemaal geen overtredingen blijken te zijn. Het gevolg is dat adviseurs van BOVAG Ledenadvies steeds vaker leden aan de lijn krijgen die twijfelen of een overtreding nou echt een overtreding is. “De meeste vragen gaan over bovengrondse tanks, vloeistofkerende of –dichte vloeren en verplichte energiebesparing”, vertelt ledenadviseur Peter van den Brink. Een recent geval betrof een ondernemer uit Zuid-Holland die na een milieu-inspectie verplicht werd om een vloeistofdichte vloer aan te leggen onder een bovengrondse tank voor schone smeermiddel. “BOVAG heeft contact opgenomen met de desbetreffende inspecteur en heeft duidelijk gemaakt dat bij schoon smeermiddel een enkelwandige tank met lekbak afdoende is. Een vloeistofdichte vloer is in dit geval onnodig en duur. Door tussenkomst van BOVAG bespaarde deze ondernemer maar liefst € 4.500,-“, zegt Van den Brink. “Even bellen met BOVAG Ledenadvies in geval van twijfel is dus altijd de moeite waard!”

Inspectie blijft mensenwerk
BOVAG kaart de kwestie aan bij de desbetreffende inspectiediensten en bij de betrokken ambtenaren op Ministerie van Infrastructuur & Milieu. Bessembinders: “Er is sinds 1 januari 2015 flink wat gewijzigd op het gebied van bovengrondse tanks en omdat een inspectie nou eenmaal mensenwerk blijft, kan een inschattingsfoutje altijd plaatsvinden. Maar wij vinden wel dat inspectiediensten hiervan moeten leren; als een interpretatiefout leidt tot een onnodige investering, loopt dat flink in de papieren en dat kan niet de bedoeling zijn.”

Bij twijfel: BOVAG Ledenadvies
“Ondernemers kunnen zich goed op een inspectie voorbereiden met een aantal handige documenten die BOVAG voor hen heeft gemaakt, dan verloopt een inspectie niet alleen sneller; je verkleint ook de kans op discussie en onbegrip. En in geval van twijfel raden wij aan om BOVAG Ledenadvies te bellen.” Aldus Van den Brink. Het Infoblad milieu-inspectie staat onderaan dit bericht.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring