Meld crimineel gedrag in bedrijfsleven

Laatste update 03 april 2018 Leestijd: 2 min

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen ondernemers op om met voorbeelden te komen van ondermijning in het bedrijfsleven door de onderwereld. Door intimidatie en witwaspraktijken rukt dit fenomeen op in de bovenwereld.

Op basis van de voorbeelden willen de ondernemingsorganisaties met politie, openbaar ministerie en het ministerie van Justitie tot een plan van aanpak komen.

Afpersing en overname
Onder meer de horeca en de beveiligingsbranche hebben te kampen met criminele motorclubs en andere bendes die ondernemers onder druk zetten en afpersen. Dat kan zelfs leiden tot de overname van bedrijven. Volgens Roger Bos, hoofdofficier van justitie in Limburg, hebben criminelen het succes van deze aanpak ontdekt door het afpersen van andere criminelen, zo zegt hij in een artikel in Forum. 

Dreiging met geweld
Ondernemers die hier het slachtoffer van worden, zijn vaak bang om aangifte te doen. Er wordt vaak gedreigd met geweld tegen hun en hun gezin. Bos roept ondernemers op om toch aangifte te doen, desnoods anoniem via de Vertrouwenslijn. “De samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid is het begin van de oplossing. Als we niks doen, gaat het van kwaad tot erger.”

Crimineel gedrag melden
Heeft u voorbeelden van  deze criminele praktijken? Mail dan naar ledenadvies@bovag.nl of neem contact op via (030) 659 53 00. Doe daarnaast ook aangifte bij de politie, dit kan eventueel anoniem via de Vertrouwenslijn

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring