De pagina wordt geladen...

Bovag logo
11 tips om brand door fietsaccu’s te voorkomen
0%
Terug

11 tips om brand door fietsaccu’s te voorkomen

Laatste update 30 januari 2019Leestijd: 3 min
Artikel header afbeelding

Accu’s van e-bikes of speedpedelecs zijn een bron van schone energie, maar ze kennen ook veiligheidsrisico’s. Door kortsluiting of hitteontwikkeling kunnen accu’s in uitzonderlijke gevallen smelten of ontbranden, met grote schade aan het bedrijf als gevolg. Hoewel deze accu’s steeds veiliger worden, is het belangrijk om calamiteiten zoveel mogelijk te voorkomen. Met onderstaande tips verkleint u de risico’s voor uw fietsbedrijf.

  1. Laad accu’s alleen op wanneer er toezicht is, dus niet buiten openingstijden. Een mogelijke oplossing is om acculaders met tijdklokken aan en uit te laten schakelen. Let wel op: de verbinding tussen accu en lader is hierbij niet onderbroken. Nog beter is het om de stekker van de accu los te halen.
  2. Gebruik rookmelders in de ruimte waar u accu’s oplaadt. Mocht er iets fout gaan, dan krijgt u in elk geval een melding en kan de schade beperkt worden.
  3. Gebruik altijd door de fabrikant geleverde en/of geadviseerde acculaders en hanteer de juiste acculader voor de verschillende fietsmerken en -typen.
  4. Plaats de accu en lader op een plek waar geen vuur of vonken (door slijpen, lassen) in de buurt kunnen komen.
  5. Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar accu’s opgeladen worden.
  6. Haal altijd eerst de stekker uit de wandcontactdoos, voordat u de acculader loskoppelt van de accu.
  7. Zorg voor goede vaste stroomaansluitingen, zodat de overgangsweerstand minimaal is. Let op de aanwezigheid van voldoende wandcontactdozen voor de acculaders. Pas op met het toepassen van (te veel) stekkerdozen/verlengsnoeren, want het eindeloos doorverbinden van deze losse stekkerdozen/verlengsnoeren kan een thermische overbelasting veroorzaken.
  8. Twijfelt u aan de kwaliteit van de accu? Of is deze beschadigd, bijvoorbeeld na een flinke val? Gebruik de accu dan niet meer, maar stel deze veilig. Bewaar beschadigde of defecte accu’s niet bij de overige voorraad of op de werkplek.
  9. Beperkt het aantal voorraadaccu’s in uw bedrijf tot een minimum.
  10. Berg de accu’s direct op in bijvoorbeeld een aparte brandwerende veiligheidskast of in een aparte metalen container buiten het bedrijfspand. Voor informatie over veiligheidsproducten en systemen kunt u terecht bij diverse specialisten op dit gebied, zoals FSE Support, Hiltra en Asecos. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling ORM (Operationeel Risicomanagement) van Bovemij.
  11. Gebruik voor afgedankte accu’s de speciale inzamelton van Stibat. Een telefoontje naar Stibat volstaat om de accu’s kosteloos bij u te laten ophalen. Wilt u ook een inzamelton voor een gemakkelijke en veilige afvoer van uw fietsaccu’s? Neem dan contact op met Stibat via telefoonnummer: (079) 363 20 90 of kijk op www.stibat.nl.

Li-Ion accu-overleg

BOVAG is overigens nauw betrokken in bij het Li-Ion accu-overleg tussen Brandweer, Inspectie voor Leefomgeving & Transport (ILT) en de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over eenduidige regelgeving voor ondernemers. Deze regels worden dit jaar verwacht.

Bezig met laden...

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.