Terug

Van het gas af: pionieren met maatwerk

Duurzaamheid
Leestijd: 13 min

Van het gas af. Steeds meer ondernemers en huishoudens maken er werk van. Niet alleen omdat het op termijn moet, maar ook vanwege de hoge energieprijzen van nu. Maar: hoe ga je van het gas af? Voor energie-intensieve bedrijven liggen alternatieven voor gas niet altijd voor het oprapen; niet qua techniek en niet qua financiën. Dat weerhield Van Mossel Autoschade en Spuiterij Munsters er niet van om op zoek te gaan naar methoden om gasloos te werken. Zeker omdat beide bedrijven er vroeg bij waren, mondde dat uit in een traject van pionieren: van onderzoeken en testen tot het zelf bedenken (en produceren) van oplossingen. Van Mossel Schade en Spuiterij Munsters vonden hun eigen manier om van het gas af te gaan. Tegelijkertijd sorteren ze ook alweer voor op nieuwe alternatieven. Dit is het hoe en waarom.
 

Van Mossel en de voortschrijdende techniek van verduurzaming

Dealerholding Van Mossel heeft in Nijmegen zijn eerste schadeherstelvestiging in gebruik genomen die volledig ‘van het gas af’ is. Met de hoge gasprijzen van nu is de timing perfect. Toch is de wispelturige energiemarkt niet de directe aanleiding. Jerry Verwater, bij Van Mossel verantwoordelijk voor nieuwbouwprojecten van schadeherstelbedrijven licht toe dat ‘zijn’ bedrijf jaren geleden al belangrijke verduurzamingstrajecten onderzocht én in gang zette. 

Voor Jerry Verwater is duurzaamheid dagelijks werk: “Bij Van Mossel heeft dit hoge prioriteit. Zo hebben we vier jaar geleden al besloten om bij nieuwbouw van schadeherstelvestigingen ‘van het gas af te gaan’. Dat betekende vooral dat we alternatieven nodig hadden. Voor de verwarming van met name spuitcabines keken we bijvoorbeeld naar biogas en infraroodpanelen. Bij onze vestiging in Weert zijn we gaan experimenteren met infraroodpanelen. Daarbij hebben we voor-het-geval-dat wel de bestaande gasaansluiting in stand gehouden. Bij die pilot bleek dat we op bepaalde plekken niet de gewenste en vereiste lakdroging konden realiseren. Daarom hebben we gekozen voor een ander alternatief waarvan we zeker wisten dat het goed functioneerde: verwarming via elektrische warmtewisselaars.”

“Het is goed om te zien dat voortschrijdende techniek steeds meer mogelijkheden biedt om te verduurzamen”
Jerry Verwater | Van Mossel

Nieuwe vestiging in Nijmegen

“Het voordeel van een nog te bouwen vestiging is dat je alles nieuw kunt vormgeven en inrichten. Dat hebben we gedaan. In Nijmegen hebben we voor het eerst spuitcabineverwarming met warmtewisselaars toegepast. Daarmee is het mogelijk om warmte op te slaan en gedurende de dag te gebruiken. Als het op is, hoef je alleen maar bij te verwarmen – heel efficiënt. Bij traditionele spuitcabines verdwijnt bovendien veel van de warmte via schoorstenen in de buitenlucht. Met dit systeem wordt deze warmte juist gebruikt om ook de hal te verwarmen. Deze methode is onderdeel van een groter geheel. Zo hebben we ook zonnepanelen op het dak geplaatst om zo veel mogelijk stroom zelf op te wekken. Daarbij maken we gebruik van nieuwe laksoorten, die al bij twintig graden goed drogen. Voorheen was een temperatuur van zeventig graden noodzakelijk. Voor onze medewerkers is alleen het werken met de nieuwe laksoort soms even wennen. De nieuwe verwarmingsmethode zelf leidt niet tot een andere manier van werken. Wat ook prettig is: een spuitcabine die we elektrisch verwarmen is niet duurder dan een gasgestookt exemplaar.”

Ook voor bestaande vestigingen

“De bouw en de ingebruikname van de vestiging in Nijmegen verliep soepel en probleemloos. Samen met het experiment in Weert heeft het ons ook iets belangrijks geleerd. Als je nieuw bouwt zoals in Nijmegen kun je ‘all in’ gaan op het gebied van duurzaamheid. Je kunt dan de complete infrastructuur afstemmen op ‘elektrisch’. Die lijn trekken we door in alle nieuwe vestigingen die we bouwen. In bestaande vestigingen is die allesomvattende aanpak lastiger, maar ook daar kunnen we stappen zetten om van het gas af te gaan. Infraroodverwarming voor spuitcabines komt dan bijvoorbeeld weer in beeld. Deze verwarmingstechniek is de laatste jaren sterk verbeterd en zorgt nu voor perfecte resultaten. Het is goed om te zien dat voortschrijdende techniek steeds meer mogelijkheden biedt om te verduurzamen.”

Van Mossel Schade

  • Bestaat sinds: 1947
  • Vestigingsplaatsen: 25 verspreid door het hele land
  • Gespecialiseerd in: merk-erkend schadeherstel 
  • Aantal werknemers: ca. 500
  • Bijzonder: De gasloze vestiging in Nijmegen staat model voor andere nieuw te bouwen vestigingeBK-02-2023-P-11-Van-Mossel-pand-in-Nijmegen.png

De weg naar een spuiterij zonder uitstoot

Spuiterij Munsters in Deurne is gespecialiseerd in het grote werk: het spuiten van trucks en trailers. Om het werk van medewerkers makkelijker te maken en om het milieu minder te belasten, ontwikkelde het bedrijf slimme spuit- en schuurautomaten. Ook kwamen er zonnepanelen en in 2018 ging Munsters van het gas af. De manier waarop leidt nu alweer tot volgende stappen. Yvonne Vanlier-Munsters legt uit waarom.

Samen met haar broer Koen Munsters leidt Yvonne Spuiterij Munsters in Deurne. Toen de twee het bedrijf van hun hun vader overnamen, stelden ze een belangrijke vraag: ‘zouden we onze kinderen in een spuiterij willen laten werken?’ Yvonne: “Het antwoord was ‘nee’. Een traditioneel spuitbedrijf is simpelweg geen gezonde omgeving. In ons eigen bedrijf zagen we zwaar werk voor spuiters. Om trucks en trailers te spuiten, moesten ze bijvoorbeeld trap op, trap af. Bovendien gebruikten we veel lak en oplosmiddelen. Om dat allemaal aan te pakken, ontwikkelden we zelf slimme spuit- en schuurautomaten. Lang verhaal kort: die maakten het werk minder belastend voor onze werknemers, we realiseerden een lakbesparing van wel dertig procent én we konden meer opdrachten aannemen. Ook andere spuiterijen, grote trailerfabrikanten en carrosseriebouwers zagen de voordelen op het gebied van milieu, gezondheid én de extra inzetbaarheid van personeel die daaruit voortvloeit. Inmiddels is de productie van deze automaten een apart bedrijf onder de Munsters-vlag geworden.”

Milieu(on)vriendelijk

Yvonne vervolgt: “Wij waren echter nog niet tevreden. Ons energieverbruik was torenhoog. Daarom plaatsten we zonnepanelen en zochten we naar alternatieven voor gasverwarming. Dat vonden we in 2018 in de vorm van bio-pelletovens. Dat was interessant: omdat dit als ‘groen’ werd aangemerkt, gold er een goede subsidieregeling voor de ovens en bio-pellets waren goedkoop. In eerste instantie bespaarden we flink op de stookkosten. Inmiddels ziet de wereld er anders uit. Deze verwarmingsmethode wordt niet meer als milieuvriendelijk gezien. Bovendien is het stoken met pellets nu net zo duur als met gas. Terugverdienen zit er niet meer in dus.” 

“Er zijn veel subsidiepotjes beschikbaar. Wij zien ze als middel op de weg naar het realiseren van onze droom: een spuiterij zonder uitstoot”
Yvonne Vanlier-Munsters | Spuiterij Munsters

Onafhankelijk

“Mede door voortschrijdende inzichten van overheidsdiensten op het gebied van groene energie streven wij er meer dan ooit naar om voor onze energievoorziening zo min mogelijk afhankelijk te zijn van wet- en regelgeving. Wij zijn nu al ver met de volgende stap: warmtevoorziening door middel van heatpipes, die onder de zonnepanelen geplaatst gaan worden. We denken daarbij aan het plaatsen van accu’s om energie in op te slaan, ook dat helpt bij maximale onafhankelijkheid. We hebben het wel over grote investeringen. Alleen voor de heatpipes gaat het om zeker € 500.000. Daarom houden we de prijsontwikkeling van energie goed in de gaten. Bovendien is het fijn dat we door al onze projecten de weg in subsidieland een beetje kennen. Als ondernemer is het belangrijk om te weten dat er heel veel potjes beschikbaar zijn – je moet ze alleen weten te vinden. Wij zien ze als middel op weg naar het realiseren van onze droom: een spuiterij zonder uitstoot.”

Ook aan de slag met energie? BOVAG kan hierbij helpen. Neem een kijkje op bovagenergie.nl.

Spuiterij Munsters

  • Bestaat sinds: 1981
  • Vestigingsplaats: Deurne
  • Gespecialiseerd in: (projectmatig) Spuiten, herstellen en chassis richten van trucks en trailers
  • Aantal werknemers: 47
  • Bijzonder: Ontwikkelde spuit- en schuurautomaten in eigen huis
P-10-13-Spuiterij-Munsters.jpg

TEK

Tijdelijke ondersteuning bij hoge energiekosten

Voor energie-intensieve MKB-bedrijven zoals schadeherstellers biedt de overheid tijdelijk de TEK-regeling aan (Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb). Deze regeling  biedt een tijdelijke tegemoetkoming voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten een relatief groot deel uitmaken van de totale omzet. 

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2023-02
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring