Wat begon met een wandeling van Peter Brussel (voormalig voorzitter FOCWA) met algemeen voorzitter van BOVAG Han ten Broeke in 2021, resulteerde op 31 maart 2023 in de fusie van BOVAG en FOCWA.
Terug

Fusie BOVAG en FOCWA: groot in schadeherstel

Ondernemerschap
Leestijd: 5 min

Wat begon met een wandeling van Peter Brussel (voormalig voorzitter FOCWA) met algemeen voorzitter van BOVAG Han ten Broeke in 2021, resulteerde op 31 maart 2023 in de fusie van BOVAG en FOCWA. Door de krachten te bundelen, is de afdeling BOVAG Schadeherstelbedrijven sinds die datum met 1.150 schadeherstellers (auto-, ruit-, caravan- en camperschadeherstel) een zwaargewicht geworden in zijn branche.
 

BOVAG verwelkomt 750 extra schadeherstelbedrijven die gezamenlijk aan 7.500 mensen werk bieden en een omzet realiseren van anderhalf miljard euro. Dat is exclusief de bedrijven die een dubbellidmaatschap hadden bij zowel FOCWA als bij BOVAG. Met Stephan Griffioen heeft deze BOVAG-afdeling een kersverse nieuwe branchemanager en tijdens de eerste ledenvergadering rond het uitkomen van deze krant, kiezen leden hun nieuwe bestuur. De medewerkers van FOCWA zijn per 1 april in dienst van BOVAG gekomen. Besloten is om de verenigde schadeherstelbedrijven onder de sterke naam van BOVAG voort te zetten waarmee de naam FOCWA is komen te vervallen. Ook een nieuwe groep caravan- & camperbedrijven en autowas- & poetsbedrijven treden toe tot BOVAG. Deze zijn ondergebracht bij de relevante BOVAG-afdelingen. 
 

Ledenwens

Tijdens hun wandeling in 2021 kwamen de voorzitters erachter dat er veel was wat hun verenigingen bond. Ze trokken al steeds vaker gezamenlijk op bij bijvoorbeeld cao-onderhandelingen, het neerzetten van de Plusnorm (branchenorm) en de aanpak van de arbeidsmarktkrapte. Tijdens die wandeling viel het woord ‘fusie’ voor het eerst. Toen bleek dat het samengaan ook een wens was vanuit de leden, ging het snel. De beide ledenraden gingen unaniem akkoord met het fusievoorstel. Zij wilden de krachten bundelen om in de belangenbehartiging en richting politiek en opdrachtgevers zo veel mogelijk met één stem te spreken.  

Han ten Broeke, algemeen voorzitter BOVAG: “In een branche waarin de technische ontwikkelingen snel gaan, waarin de noodzaak tot verduurzamen steeds groter wordt en waarin de verhoudingen aan het schuiven zijn, hebben brancheverenigingen de verantwoordelijkheid om te kijken hoe ze de beste toegevoegde waarde voor leden kunnen leveren. BOVAG en FOCWA blijken elkaar goed aan te vullen. Met deze fusie bundelen BOVAG en FOCWA de krachten, zodat bedrijven in de schadeherstelbranche verzekerd blijven van goede ondersteuning en belangenbehartiging. Waarbij leden van beide organisaties kunnen profiteren van het beste van de twee werelden: onder meer de technische expertise van FOCWA en de lobbykracht van BOVAG.” 

1150Totaal aantal schadeherstelbedrijven binnen BOVAG
€ 1,5 miljardTotale omzet schadeherstelbranche (plusminus)
Circa 7.500Totaal aantal medewerkers in de schadeherstelbranche

Beste van twee werelden 

Zoals de BOVAG-voorzitter beschrijft, hebben de verenigingen allebei hun sterke kanten en die zijn met de fusie verenigd. Gezamenlijk is er lobbykracht, is de organisatie groot genoeg om deze ondernemers te steunen waar nodig en is er de technische kennis voor praktische ondersteuning. Dat laatste biedt extra diensten voor de leden die voor de fusie al BOVAG-lid waren. Zo kunnen zij nu ook gebruikmaken van de technische helpdesk en krijgen zij enkele keren per jaar het kantinejournaal (zie kader).  

Daar bovenop is deze hele groep nu ook vertegenwoordigd als partner in de cao-onderhandelingen van de cao Metaal en Techniek – Carrosserie. BOVAG-medewerkers vanuit het team werkgeverszaken zullen bij de eerstkomende nieuwe onderhandelingen namens de hele groep plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. 

Handig voor BOVAG Schadeherstelbedrijven: 

Dit artikel is verschenen in de BOVAGkrant 2023-03.
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring