Met zes wasstraten is HB Truckwash op de Tweede Maas-vlakte de grootste truckwash van Europa. Lars Heyndijk (29) en Jeffrey Broere (27) – vrienden sinds de basisschool – zetten hun nieuwe bedrijf met hun zelf ontwikkelde innovatieve software serieus op de kaart. Nederland lijkt al snel te klein voor het duo, dat nu Europa wil veroveren.
Terug

Jonge ondernemers openen grootste Europese truckwash met innovatief concept

Ondernemerschap innovatie truckwash
Leestijd: 14 min

Met zes wasstraten is HB Truckwash op de Tweede Maas-vlakte de grootste truckwash van Europa. Lars Heyndijk (29) en Jeffrey Broere (27) – vrienden sinds de basisschool – zetten hun nieuwe bedrijf met hun zelf ontwikkelde innovatieve software serieus op de kaart. Nederland lijkt al snel te klein voor het duo, dat nu Europa wil veroveren.

Ze wapperen flink, de nieuwe vlaggen van HB Truckwash aan de Luzonstraat. Niet zo verwonderlijk, op de Tweede Maasvlakte: de (zee)wind heeft hier – op het parkeerterrein aan de voorkant – vrijwel dagelijks vrij spel, glimlacht Lars Heyndijk van HB Truckwash. De H staat voor Heyndijk, de B voor Broere. Met zes wasstraten voor vrachtwagens (mét opleggers) is hun bedrijf – begin oktober officieel geopend – de grootste truckwash van Europa. 

Heyndijk: “Dat we de grootste zijn van Nederland, wisten we wel toen we eraan begonnen. Er was echter wat twijfel over Europa. Jeffrey en ik bezochten onlangs IAA Hannover, een grote beurs over transport in Duitsland. Daar kregen we officieel te horen dat we ook de grootste van Europa zijn. Dat was wel tof om te horen.” Drie wasstraten zijn voorzien van borstelinstallaties, drie straten zijn ingericht voor het intern reinigen van vrachtwagens. Per wasstraat kunnen drie vrachtwagens per uur worden gereinigd. Naast vrachtwagens richt het jonge bedrijf zich ook op het reinigen van (hoge) bestelbusjes, campers en caravans. “In deze omgeving zit een aantal grote winterstallingen”, aldus Heyndijk.

3vrachtwagensKunnen er in 1 uur in 1 wasstraat worden gereinigd
3wasstratenvoor het reinigen van de buitenkant
3wasstratenvoor het reinigen van de binnenkant

Strategische plek: 357 trucks naast de deur

De ligging van HB Truckwash is in elk geval bijzonder strategisch, want pal tegenover Maasvlakte Plaza, een grootschalige truckparking met 357 parkeerplaatsen. Deze parkeervoorziening – met hekken, toegangscontrole en cameratoezicht – is 24/7 veilig voor chauffeur én lading. Aan de andere kant van HB Truckwash komt volgend jaar een tweede parkeervoorziening, met plek voor nog eens 250 vrachtwagens. Maasvlakte Plaza Truckparking, geopend in mei 2017, bestaat verder uit onder meer een restaurant, een tankstation, een weegpunt en een noodreparatieservice voor containers. 

Het uit beton opgetrokken pand van HB Truckwash is bijzonder ruim opgezet, de grote ramen zorgen ervoor dat veel daglicht naar binnen komt. Ook aan duurzaamheid is gedacht: op het dak liggen vanaf volgend jaar honderden zonnepanelen. Op de lange tafel in de kantine staat een opvallende, grote (en goed gevulde) fruitschaal.
“Iedereen die hier komt, mag pakken wat hij wil. We werken graag met fitte mensen en streven naar een gezonde uitstraling”, aldus Heyndijk. 

Op de begane grond, naast de wasstraten, is een prettig ingerichte wachtruimte voor de chauffeurs. Hier kunnen ze gratis koffie krijgen en er is gratis wifi. In deze ruimte hangen ook twee televisieschermen. Op het ene scherm kunnen de chauffeurs live naar de wassing van hun eigen voertuig kijken, op het andere scherm staat welk wasprogramma is gekozen en hoe lang de wassing nog duurt. Als ze willen, kunnen ze zichzelf ook wassen, in een van de douches. 

 

Werken in ploegen

In de vergaderruimte op de eerste verdieping – vlak naast de grote trap – krijgen een stuk of tien onlangs aangenomen medewerkers instructie over hoe er gewerkt gaat worden. Heyndijk: “De belangstelling om hier aan de slag te kunnen, was bijzonder groot. We hebben zoveel reacties gehad, dat we een selectie moesten maken. Dat is best bijzonder, in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt. Op dit moment hebben we een team van dertig enthousiaste jongens. We gaan in beginsel in twee ploegen werken. Ploeg één werkt van zes uur ’s ochtends tot twee uur ’s mid­dags, ploeg twee neemt het dan over en werkt door tot tien uur ’s avonds. Uiteindelijk is het streven om 24/7 open te zijn. De eerste aanvragen om ook ’s nachts te kunnen wassen zijn al binnen, dus daar gaan Jeffrey en ik binnenkort een besluit over nemen. De meeste wasstraten hanteren kantoortijden, terwijl chauffeurs al heel vroeg op pad zijn. Wij duiken in dat gat, door straks 24/7 open te zijn.”

“De eerste aanvragen om ook ’s nachts te kunnen wassen zijn al binnen”
Lars Heyndijk | Eigenaar HB Truckwash

Innovatief concept

Heyndijk en Broere kennen elkaar van de basisschool in Oostvoorne, een kleine badplaats even verderop. Ze wonen er nog steeds. Broere is een echte ondernemer: op zijn achtste verkocht hij augurken op het strand. Samen met zijn moeder runde hij cafetaria Het Kompas in het Rotterdamse havengebied, daarnaast verzorgde hij busexcursies voor senioren in hetzelfde havengebied. Lars heeft jarenlang gewerkt bij onder meer CLdN Cargo en Europe Container Terminals Rotterdam. Ze gingen ieder hun eigen weg, maar hebben er een traditie van gemaakt om elke vrijdag samen een hapje te eten. Zo’n drie jaar geleden, tijdens een van de etentjes, vertelde Heyndijk over de komst van Maasvlakte Plaza Truckparking. Al pratend ontstond langzaam maar zeker het idee voor HB Truckwash. Heyndijk: “Er zijn uiteraard plekken in het Rotterdamse havengebied waar je je vrachtwagen kunt wassen, maar ze voldoen in onze ogen niet aan de eisen van deze tijd. Ik weet dat, omdat ik zelf jarenlang in de logistiek heb gewerkt op de Maasvlakte. Ik zie vaak lange wachtrijen, maar ook problemen met bijvoorbeeld de facturatie. Er worden vaak onnodige kosten in rekening gebracht. Dat komt onder meer door niet goed werkende software. Jeffrey en ik dachten: dat kan veel beter. Hoe? Door een innovatief concept te bedenken dat wat ons betreft de nieuwe standaard gaat worden: kwaliteit, gemak en snelheid. Wassen zonder wachttijden, op ieder moment van de dag.” 

“Het door ons ontwikkelde softwaresysteem is een compleet systeem en is makkelijk uitrolbaar”
Lars Heyndijk | Eigenaar HB Truckwash

Kentekenherkenning

De innovatieve software is de basis van HB Truckwash, zegt Heyndijk. Broere en hij ontwikkelden een eigen applicatie. Het systeem organiseert onder meer de boekhouding, de facturatie en de betalingen. Op de website kunnen (potentiële) klanten een account aanmaken met daarin de belangrijkste gegevens, om vervolgens online een afspraak te maken voor een wasbeurt. Op basis van kentekenherkenning wordt een bezoek direct verwerkt, onder meer welk wasprogramma is gebruikt, inclusief hoeveelheden shampoo en water. Na de wassing worden facturen automatisch verstuurd. Op deze manier kan een transportbedrijf de reiniging van het hele wagenpark beheren. Heyndijk: “Het door ons ontwikkelde softwaresysteem is een compleet systeem en is makkelijk uitrolbaar.”Broere en Heyndijk voeren momenteel veel gesprekken met potentiële klanten. “Er zijn transportbedrijven die hier dagelijks honderd vrachtwagens hebben rijden. Het zou mooi zijn als wij de complete vloot van zo’n bedrijf op contractbasis kunnen wassen. Maar we richten ons ook op de zzp­chauffeur: die krijgt net zoveel aandacht als de eigenaar van een groot transportbedrijf.”

Servicewagen

Begin 2019 gaat HB Truckwash ook een service­wagen inzetten. In eerste instantie wordt deze wagen ingezet voor het intern reinigen van vrachtwagencabines op locatie: stofzuigen, ramen poetsen, doekje over de cockpit. Vanuit deze wagen worden ook non­foodproducten verkocht als geurboompjes, poetsdoekjes of speelgoedvrachtwagentjes. Er zijn plannen om een webshop te integreren in de web­app. De eerste weken sinds de opening gingen boven verwachting goed, zegt Jeffrey Broere. “Het wordt elke week drukker, steeds meer mensen weten intussen dat we open zijn. Vooral mond­tot­mondreclame werkt goed. We steken extra tijd in de kwaliteit van het wassen. De eerste reacties zijn mega­enthousiast, dat merken we bijvoorbeeld op social media.”


Franchiseconcept

Het is duidelijk, de twee jonge ondernemers zijn ambitieus. Ze onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor een franchiseconcept: één herkenbaar systeem dat staat voor kwaliteit, gemak en snelheid. Heyndijk: “Er is in heel Europa een enorme vraag naar bewaakte parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Vrachtwagens die ook gewassen moeten worden. Wij zijn nu bezig met andere locaties, om iets soortgelijks op te zetten. In Nederland, maar ook daarbuiten. Met HB Truckwash willen we Europa veroveren. Dat is ons ultieme doel.”

Dit artikel is ook verschenen in BOVAGkrant nummer 11, november 2018
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring