"Voorlichting EV kan beter", zegt de VER

Laatste update 02 maart 2021 Leestijd: 3 min

In een derde van de gevallen zou de voorlichting van autoverkopers over EV’s beter kunnen. Dat stelt de vereniging van Elektrische Rijders (VER) na een steekproef onder 144 autobedrijven en leasemaatschappijen.

"Met name de kennis en advisering bij autobedrijven over batterij en laadinfrastructuur is onder de maat. Daarentegen is de advisering op hoofdlijnen over elektrisch rijden steeds meer op orde", stelt de VER. Om er bemoedigend aan toe te voegen: "Vergeleken met eerder buitenlands onderzoek (met nog veel autoverkopers die niets van EV moesten hebben) lijkt hier in Nederland een grote stap gezet."

De club stuurde leden op pad met een set vaste vragen. Die leden stelden hun vragen aan 144 autobedrijven en leasemaatschappijen. Op basis van de resultaten concludeert de VER dat het noodzakelijk is "te blijven investeren in opleiding en training voor EV-advisering." Dat vindt BOVAG vanzelfsprekend ook. Hoewel er best ook enkele kanttekeningen te plaatsen zijn bij het onderzoek. Hoe realistisch is het bijvoorbeeld om van een onafhankelijk autobedrijf met een enkele EV-occasion op voorraad, te verwachten dat de verkoper aldaar uitgebreide kennis bezit van de laadinfrastructuur in binnen- en buitenland, of de weg weet als het gaat om het aanvragen van een laadpaal in je woonplaats. Enige zelfredzaamheid van een klant mag zeker ook verwacht worden, wat BOVAG betreft.

Om bij BOVAG-leden bewustwording te creëren over de impact van de opmars van de EV, deed BOVAG enkele jaren geleden al een scenariostudie, inclusief slimme tool voor autobedrijven om de specifieke impact op hun eigen situatie in het bedrijf in beeld te brengen, zodat ze daar op zouden kunnen voorsorteren. Van dat onderzoek komt zeer binnenkort een update. Daarnaast organiseert BOVAG in samenwerking met OOMT en Innovam EV Roadshows, dat zijn praktische sessies op locatie bij een ondernemer die al de nodige ervaring heeft met EV. Na de zomer start daarvan overigens weer een nieuwe serie. Ten slotte werkt BOVAG onder meer samen met de partners in het Formule E Team aan goede publieksvoorlichting middels een uitgebreide lijst vragen en antwoorden, die is te vinden op de site nederlandelektrisch.nl

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring