BOVAG: verhoging slagingspercentage is onhaalbaar, breng tijdelijk examentijd terug

Laatste update 24 maart 2021 Leestijd: 2 min

BOVAG wil met het CBR in gesprek over diens voorstellen om de wachttijden voor praktijkexamens voor auto, motor en bromfiets in te korten. Het verhogen van het slagingspercentage naar 54% per eind mei acht BOVAG niet realistisch. En het uitsluiten van 17-jarigen en het schrappen van tussentijdse toetsen is tegenstrijdig. BOVAG ziet meer heil in het tijdelijk terugbrengen van de examentijd.

BOVAG begrijpt dat er maatregelen nodig zijn en waardeert de extra inspanningen van CBR zoals de uitbreiding van het examinatorencorps met 20%. Tegelijk is het voor de BOVAG-achterban zuur dat niet alle ideeën uit de meedenksessie van BOVAG zijn overgenomen. De ambitie om zo spoedig mogelijk het slagingspercentage omhoog te krijgen, onderschrijft BOVAG (al jaren), maar of dat binnen de gewenste korte termijn realistisch is, valt te betwijfelen.

Het klinkt daarbij tegenstrijdig om als sanctie juist de 17-jarigen tijdelijk uit te gaan sluiten van examens, aangezien juist deze groep de afgelopen jaren aantoonbaar hogere slagingspercentages realiseert dan oudere kandidaten. Datzelfde geldt voor de kandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben afgelegd. Bovendien is het niet realistisch om van de ‘goede’ rijscholen die al hoge slagingspercentages noteren, op heel korte termijn een nog hogere score te verwachten. Het is wat BOVAG betreft te rechtvaardigen om een rijschool die structureel laag scoort en continu slecht voorbereide kandidaten op examen stuurt, juist wel de wacht aan te zeggen.  

Daarnaast heeft BOVAG als tijdelijke maatregel die direct heel veel effect sorteert, voorgesteld om de examentijd van 55 minuten met 5 of misschien wel 10 minuutjes in te korten. Dat kan meteen worden ingevoerd, levert vanaf dag één extra capaciteit op en hoeft echt niet ten koste te gaan van de kwaliteit van het examen.

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring