Verkoop aanhangwagens onderuit in april

Laatste update 04 mei 2020 Leestijd: 2 min

Afgelopen april werden in Nederland 22 procent minder nieuwe aanhangwagens geregistreerd en daarnaast daalde de occasionverkoop door de vakhandel met 9 procent ten opzichte van april 2019. Uit de analyse van BOVAG blijkt dat het aantal nieuwe aanhangwagens in de eerste vier maanden met 7 procent is afgenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De gevolgen van de coronamaatregelen waren in maart nog niet duidelijk zichtbaar en over het hele eerste kwartaal liep het aantal registraties slechts 0,2 procent achter op het eerste kwartaal van 2019. In april deed corona zich echter gelden en werden nog maar 1.773 nieuwe aanhangwagens verkocht, tegen 2.265 in dezelfde maand een jaar geleden. Die terugval van bijna een kwart in april leidt tot een daling van 7 procent over de eerste vier maanden van dit jaar, tot 7.458 stuks, vergeleken met 8.016 in de periode januari tot en met april 2019. Opvallend is dat de afzet van boottrailers dit jaar nog met zo’n 13 procent plust tot en met april. In het gehele vorige jaar werden 23.275 nieuwe aanhangwagens verkocht en dat was het hoogste niveau sinds de uitbraak van de vorige crisis in 2008. In dat jaar werden bijna 24.500 exemplaren geregistreerd en het dieptepunt was in 2013 met iets meer dan 14.000 stuks.

Daling occasions stabiel

De verkoop van occasions door de vakhandel daalde in april -net als afgelopen maart- met 9 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Over het hele eerste kwartaal steeg de afzet van tweedehands aanhangwagens nog met 2 procent, maar met april erbij is dat inmiddels een afname van 1 procent geworden over de eerste vier maanden. Ook bij de occasions is nog sprake van een plus in de verkoop van boottrailers, evenals bij aanhangwagens voor het vervoer van bouwmaterieel.

Download

Download de verkoopcijfers van aanhangwagens over april hieronder:

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring