Overgang naar WLTP: coulance voor categorie voertuigen met 595/2009D-emissiecertificaat

Laatste update 11 december 2020 Leestijd: 1 min

Voertuigen met een 595/2009D-emissiecertificaat en een referentiemassa tussen de 2.380 en 2.610 kg vallen niet onder de WLTP-restantvoorraadregeling. Dit heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat recent besloten. Wel wordt er coulance getoond, omdat er lange tijd onduidelijkheid was over de regelgeving. Dit betekent dat bedrijven onverkochte voertuigen met NEDC-waardes voor CO2 en brandstofverbruik nog tot 1 april 2021 mogen registreren. 

Als voorbeeld zijn er Mercedes Sprinters die niet onder de lichte (715/2007), maar onder de zware emissienorm (595/2009) vallen. In die zware-emissieregelgeving mogen ook voertuigen opgenomen worden die eigenlijk onder de lichte emissienorm vallen, maar die moeten dan wel aanvullend voldoen aan de WLTP-eisen voor CO2 en brandstofverbruik. 

Tot 1 september 2019 was het CO2-verbuik en brandstofverbruik van voertuigen gebaseerd op de NEDC-meetmethode. Sindsdien wordt dit gemeten op basis van de Europese testcyclus WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure). Met de restantvoorraadregeling konden geproduceerde ‘NEDC’-voertuigen nog langer geregistreerd worden. 

Deze artikelen zijn ook interessant

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie is beschikbaar in onze Privacy- en cookieverklaring